Αιχμές για τα «πολιτικά τζάκια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ άφησε στη Βουλή ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Εμμανουηλίδης, μιλώντας στην ολομέλεια.

 

Οι αιχμηρές του δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των δημόσιων κτιρίων κι εκεί υπήρξε έντονη κριτική του βουλευτή στα έργα που έγιναν επί ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Καβάλα.

 

Ανέφερε ενδεικτικά το Δικαστικό Μέγαρο και το Γενικό Νοσοκομείο, αλλά και το Κλειστό Κολυμβητήριο το οποίο χαρακτήρισε «μνημείο εγκληματικής προχειρότητας» επειδή κατασκευάστηκε χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως φωτοβολταϊκών στοιχείων, για τη θέρμανσή του.

 

 

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση από την ομιλία του βουλευτή

 

 

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

 

 

 

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ύφος του καθενός μας είναι υποδηλωτικό του ήθους του. Σε κρίσιμες ιστορικά στιγμές, σαν αυτές που ζούμε, θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, που σημαίνει αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχος στις όποιες αντιδράσεις, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες.

 

Θα απευθυνθώ αρχικά στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Παρατηρώντας, κύριοι συνάδελφοι, όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων εννέα μηνών τη συμπεριφορά σας μέσα στην Αίθουσα, διαπιστώνω ότι νιώθετε άβολα.

 

Δεν μπορείτε να τακτοποιηθείτε με τις αλλεπάλληλες συντριπτικές εκλογικές σας ήττες. Αναζητείτε –δυστυχώς, για σας- τα αίτια της πολιτικής σας απαξίωσης από τον λαό, στον υποτιθέμενο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε αποσαφηνίσει τη διαφορά μεταξύ των όρων, «λαϊκός» και «λαϊκισμός».

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, βρείτε επιτέλους επαφή με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Η πεισματική στήριξη που παρέχει η κοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απόρροια του λαϊκισμού του. Είναι αποτέλεσμα της βιωματικής σχέσης της με την Αριστερά.

 

Ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόμαστε σ’ αυτά εδώ τα έδρανα, είμαστε σάρκα από τη σάρκα του. Την κοινωνική και πολιτική μας αναγνώριση και αποδοχή δεν μας τη χάρισε κανένα πολιτικό τζάκι, δεν μας την προσέφερε καμία υποστήριξη οικονομικού πάτρωνα.

 

Όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα συμπορευτήκαμε και συστρατευθήκαμε με το λαό, γιατί η ύπαρξή μας είναι στη βαθιά ουσία της λαϊκή. Αυτή τη σχέση με το λαό δεν μπορεί να τη διαρρήξει καμία επώδυνη κοινωνικά συμφωνία, προϊόν του εκβιασμού των δανειστών και αυτό γιατί η κοινωνία, παρά την οδύνη από τη σκληρότητα των μέτρων, νοιώθει πως μόνο ένα κομμάτι του εαυτού της, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να διαχειριστεί με συναίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης αυτή τη χαώδη κατάσταση που οι κυβερνήσεις σας σε όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια με την πολιτική τους επέφεραν στον τόπο.

 

 

Αντιληφθείτε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τη σαφή διάκριση των δύο όρων. Γνωρίζω πως είναι δύσκολο να την ενστερνιστείτε. Όμως, πιστέψτε μας, θα είναι για το καλό σας.

 

Όσον αφορά στο προκείμενο, με το παρόν νομοσχέδιο συζητούμε βελτιώσεις για την ενεργειακή απόδοση δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων και την τροποποίηση ή κατάργηση συγκεκριμένων Οδηγιών. Συζητούμε για την ενσωμάτωση μίας Οδηγίας, για την οποία εκτιμώ πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η χώρα μας, λειτούργησε εξαιτίας της καθυστέρησης ως Επιμηθέας σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία.

 

Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση εναρμονιζόμαστε σε μία αδήριτη ανάγκη να προστατεύσουμε στοιχειωδώς το περιβάλλον, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τόσο δημοσίων, όσο και ιδιωτικών. Παράλληλα με την κύρωση αυτής της Οδηγίας, επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία κλίμακος, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές οικονομικής ασφυξίας όπως οι σημερινές.

 

Στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να καταθέσω το εξής: Στην Καβάλα, περιφέρεια απ’ όπου προέρχομαι, τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν δημόσια κτήρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο, το Γενικό Νοσοκομείο, το Κλειστό Κολυμβητήριο.

 

Κατασκευάστηκαν κτήρια δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να ληφθεί η παραμικρή πρόνοια εξοικονόμησης ενέργειας. Ενεργοβόρα και κοστοβόρα κτήρια κατασκευάστηκαν στη λογική του αβδηριτισμού. Αποτελεί μνημείο εγκληματικής προχειρότητας το να κατασκευάζεται κλειστό κολυμβητήριο, χωρίς να ληφθεί καμία απολύτως πρόνοια για την αξιοποίηση Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας με την τοποθέτηση στην οροφή φωτοβολταϊκών στοιχείων.

 

Αυτά για να γνωρίζει η κοινωνία το πώς αντιλαμβάνονταν οι κυβερνώντες το δημόσιο όφελος και το σεβασμό στο περιβάλλον. Θα αναφερθώ στη συνέχεια στην πολεοδομική παρέμβαση που αφορά τη Δραπετσώνα. Αυτή η ρύθμιση αποδίδει στην κοινωνία μία περιοχή επί δεκαετίες υποβαθμισμένη, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση της τοπικής κοινωνίας στη θάλασσα και δημιουργώντας υπεραξίες σε μία περιοχή εμβληματική του ανθρώπινου πόνου, όπως τον όρισε στη «Δραπετσώνα» του ο Τάσος Λειβαδίτης. Με τη ρύθμιση αυτή οι κάτοικοι της Δραπετσώνας έχουν πια ζωή, για να παραφράσω το Λειβαδίτη, καθ’ όσον το δικό τους χώμα θα μπορούν στο εξής να το χαρούν με την ανάδειξη της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και τη διασφάλιση της συλλογικής ιστορικής μνήμης της θρυλικής Δραπετσώνας.

 

Κλείνοντας, θα αναφερθώ με δύο λόγια στη δήλωση του Υπουργού για το θέμα των Ποντίων. Μαθήματα νόθου πατριωτισμού η Αριστερά δεν θα δεχθεί. Η εισφορά της σε αιματηρές θυσίες στο βωμό της υπεράσπισης της πατρίδας είναι καταγεγραμμένη στην ιστορική συλλογική μνήμη. Επομένως, δεν έχουμε ανάγκη από πιστοποιητικά πατριωτισμού. Αυτά, για να τακτοποιούμαστε με την ιστορική αλήθεια.»