Αυτή την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015, στην Κομοτηνή, θα γίνουν γνωστά τα τελικά σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το πόσοι αστυνομικοί σταθμοί θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν και πόσες γενικά αλλαγές θα γίνουν στη δομή των αστυνομικών υπηρεσιών.

 

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη καταρτίσει σχέδιο συρρίκνωσης της φυσικής παρουσίας της με σταθερή έδρα σε δεκάδες (έως και εκατοντάδες σύμφωνα με άλλο σχέδιο) σημεία της χώρας.

 

Κι ενώ παραμένουν ως έχουν οι έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, ενδεχομένως και των Αστυνομικών Τμημάτων, δεν ίσχυε το ίδιο και για τους Αστυνομικούς Σταθμούς, οι οποίοι γενικά έχουν μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

 

Από αύριο Τετάρτη 11 Νοεμβρίου θα αρχίσει η σταδιακή, ανά αστυνομική περιφέρεια, παρουσίαση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων σε όλη τη χώρα, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

 

Η αρχή γίνεται από την Θεσσαλονίκη, για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η Κομοτηνή όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Οι τελευταίες παρουσιάσεις θα γίνουν μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν κληθεί για να παραστούν τοπικοί βουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί φορείς για να ενημερωθούν και –ενδεχομένως- να εκφράσουν αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις.  

 

Εδώ ίσως κρύβεται και η σημαντικότερη εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο σχέδιο της Αστυνομίας επιχειρήθηκε να τεθεί δύο φορές σε εφαρμογή, χωρίς καμία διαβούλευση. Μία φορά επί υπουργίας Νίκου Δένδια και μία φορά επί υπουργίας Γιάννη Πανούση.

 

Αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν ότι η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου θέλει να εξασφαλίσει συναινέσεις, ίσως και να διαπραγματευτεί για την ανάληψη του κόστους λειτουργίας ορισμένων «υποψήφιων για λουκέτο» υπηρεσιών από την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Στο νομό Καβάλας, το «καμπανάκι» χτυπά για τους 4 μόλις Αστυνομικούς Σταθμούς που έχουν απομείνει να λειτουργούν.

 

Πρόκειται για τον Αστυνομικό Σταθμό Κρηνίδων, ο οποίος λειτουργεί υπό το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας, για τον Αστυνομικό Σταθμό Λιμεναρίων, ο οποίος λειτουργεί υπό το Αστυνομικό Τμήμα Λιμένα Θάσου και για τους Αστυνομικούς Σταθμούς Ορφανίου και Νέας Πέραμου, οι οποίοι λειτουργούν υπό το Αστυνομικό Τμήμα Ελευθερούπολης.

 

Τα σενάρια κατά καιρούς ήθελαν να μπαίνει λουκέτο σε όλους ανεξαιρέτως τους Αστυνομικούς Σταθμούς αφού το αρχικό σχέδιο προέβλεπε διατήρηση τμημάτων και μόνο στις έδρες των καλλικρατικών Δήμων.

 

Περισσότερο πιθανοί για κλείσιμο ήταν οι αστυνομικοί σταθμοί σε Ορφάνι  και Λιμενάρια Θάσου, στα οποία μάλιστα ο σταθμός λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο της αστυνομίας.

 

Όταν όμως μπήκαν στη μέση της κουβέντας, μέσω ενστάσεων, οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, οι πληθυσμιακές μεταβολές και κυρίως οι χιλιομετρικές αποστάσεις, εκεί η Αστυνομία κατάλαβε ότι το αρχικό σχέδιο «έμπαζε από παντού».

 

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σταθμοί απέχουν από τις έδρες των τμημάτων όσο απέχει η έδρα μιας αστυνομικής διεύθυνσης σε ένα νομό από μία έδρα Διεύθυνσης σε άλλο νομό…

 

Σε κάποιες τελευταίες «διαρροές» για το θέμα αυτό που είχαν γίνει την περασμένη άνοιξη, προέκυπτε σχέδιο για κλείσιμο 19 αστυνομικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων κανένας στο νομό Καβάλας.

 

Την Πέμπτη θα ξέρουμε περισσότερα…