Ο ΕΟΣ Καβάλας στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει πολλές αναβάσεις στον Όρβηλο, το βουνό της Δράμας στα σύνορα με την Βουλγαρία, πάντα από την ελληνική πλευρά. Όλες αυτές οι αναβάσεις χαρακτηρίζονταν ως δύσκολες και απαιτητικές λόγω της απουσίας βλάστησης και εμφανών μονοπατιών.

 

Το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου όμως, ο ΕΟΣ Καβάλας δοκίμασε για πρώτη φορά την ανάβαση του Όρβηλου από την πλευρά της Βουλγαρίας, μια ιδέα που αποδείχτηκε εξαιρετική, αφού η βουλγαρική πλευρά έκρυβε ένα μικρό ορειβατικό παράδεισο.
 

Η ανάβαση ξεκίνησε το Σάββατο από το συνοριακό χωριό Paril όπου ένας κακός χωματόδρομος 3 χιλιόμετρων οδήγησε τους Καβαλιώτες ορειβάτες μέχρι το πλήρως ανακαινισμένο καταφύγιο Slavyanka στα 1040 μέτρα όπου και διανυκτέρευσαν.   
 

Η πορεία της Κυριακής αποδείχτηκε μια από τις ωραιότερες που έχει κάνει ο ΕΟΣ Καβάλας χάρη σε τρεις σημαντικούς παράγοντες: την πανέμορφη φθινοπωρινή φύση, τον υπέροχο καιρό και την καλή φυσική κατάσταση της 7μελούς ομάδας. Από το καταφύγιο, ένα καλοδιατηρημένο και άψογα σηματοδοτημένο μονοπάτι, οδήγησε τα μέλη του ΕΟΣ μέσα από πυκνά δάση οξιάς και πεύκων που εναλλάσσονταν από όμορφα ξέφωτα μέχρι την κορυφογραμμή των Ελληνο-βουλγαρικών συνόρων για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή "Αλή Μπουτούς" στα 2212 μέτρα.

 

Η εκπληκτική διαύγεια της μέρας επέτρεψε τη θέα όλων των ορεινών όγκων σε μακρινή απόσταση, από την οροσειρά της Ρήλας και του Πιρίν μέχρι τον Όλυμπο, τον Άθω, το Μενοίκιο, το Παγγαίο και το, κοντινό όπως φαινότανε, Φαλακρό. Η πολύ καλή διάθεση της ομάδας την οδήγησε στην απόφαση, αντί της σύντομης επιστροφής της από τον ίδιο δρόμο, να πραγματοποιήσει μια μεγάλη κυκλική πορεία αρχικά κατά μήκος της κορυφογραμμής και στην συνέχεια κατά μήκος του κεντρικού ρέματος για να επιστρέψει τελικά μετά από πορεία 34 χιλιομέτρων που διήρκησε συνολικά 11 ώρες και πάλι στο χωριό Paril.   

Στις 6 το πρωί της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου ξεκινούσε ο πιο δύσκολος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Ο  ROUT είναι αγώνας 164 χιλιομέτρων, με 7877 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, και απαιτεί αυτονομία καθώς οι σταθμοί ανεφοδιασμού είναι ελάχιστοι, ενώ το αυστηρό χρονικό όριο ορίζεται στις 40 ώρες. Στον αγώνα αυτόν συμμετείχαν και δυο μέλη του ΕΟΣ Καβάλας, ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Γιάννης Γκίκας.

 

Ο τραυματισμός από πτώση του Γ. Γκίκα τον ανάγκασε να σταματήσει μετά από 100 περίπου χιλιόμετρα, τα τελευταία είκοσι εκ των οποίων τα έτρεξε τραυματισμένος. Ο Γ. Μιχαηλίδης, που μέχρι εκείνο το σημείο συνόδευε τον συναθλητή του, συνέχισε μόνος, για να τερματίσει τελικά με χρόνο 36 ώρες και 40΄. Ο ΕΟΣ Καβάλας συγχαίρει και τα δυο μέλη του που τον εκπροσώπησαν. Ο Γ. Μιχαηλίδης είναι δεύτερη φορά που τερματίζει τον αγώνα, ενώ το μικρό της ηλικίας του Γ. Γκίκα υπόσχεται πολλά για το μέλλον.