Μια κατάσταση που ισοδυναμεί με χρεοκοπία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο Δήμος Σαμοθράκης ο οποίος πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νόμου (και των δανειστών) για το έτος 2016.

 

Ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και προς πάσα κατεύθυνση να δοθεί άμεσα βοήθεια για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα.

 

Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες ο Δήμος Σαμοθράκης, όπως και όλοι οι Δήμοι στη χώρα, πρέπει να καταρτίσουν και να ψηφίσουν προϋπολογισμό για το 2016. Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος στα έξοδα και τα έσοδα, πράγμα που ο Δήμος Σαμοθράκης δηλώνει πλήρη αδυναμία να εφαρμόσει.

 

Η επιστολή του δημάρχου για το αδιέξοδο της Σαμοθράκης απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του φορά, στο Υπουργείο Οικονομίας, στον περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, στην Κεντρική και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων κ.α.

 

Ο δήμαρχος μιλά για παντελή αδυναμία κατάρτισης προϋπολογισμού για το έτος 2016 καθώς είναι αδύνατος ο ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί.

 

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «ουσιαστικά ανύπαρκτη υπηρεσία καθαριότητας», αφού ο Δήμος διαθέτει αυτή τη στιγμή μόνο έναν λειτουργικά ενεργό μόνιμο υπάλληλο στον τομέα της καθαριότητας (!) κι έναν οδηγό συμβασιούχο, του οποίου η σύμβαση λήγει τον Δεκέμβριο 2015!

 

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη ακόμη και η επάνδρωση ενός μόνο απορριμματοφόρου κι έτσι τα απορρίμματα θα συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία των δημοτών.

 

Πλήρως υποστελεχωμένη (σε βαθμό που να μην λειτουργεί) είναι και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ενώ υπάρχει παντελής αδυναμία πρόσληψης συμβασιούχων λόγω ανύπαρκτου περιθωρίου του προϋπολογισμού στα ανταποδοτικά.

 

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές στο οδικό της δίκτυο, οι οποίες επιβαρύνονται περαιτέρω μετά από κάθε κακοκαιρία.

 

Σε επίπεδο οικονομικών, η Σαμοθράκη ασφυκτιά λόγω και των συσσωρευμένων παλιών χρεών και δανείων, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα, όπως καύσιμα για τη θέρμανση κτιρίων (δημαρχείου, σχολείων κλπ) αλλά και την κίνηση οχημάτων.

 

Σημειώνεται ότι ο σημερινός δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, 50 ετών σήμερα, είναι γέννημα θρέμμα της Σαμοθράκης, όπου και τελείωσε το σχολείο ενώ έχει σπουδάσει μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Έχει διοικητική εμπειρία ως διευθυντής στην Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση της Σαμοθράκης (2003-2005), ως δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης (2007-2010) και πλειοψηφίας (2011-2014) και ως αντιδήμαρχος (2011-2012).

 

Για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί και στις κινήσεις που απαιτούνται για την εξυγίανση του Δήμου, έχει επανειλημμένα ενημερώσει τους δημότες. Η τελευταία φορά ήταν σε συγκέντρωση που έγινε στα τέλη Σεπτέμβρη.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα δημοτικά ταμεία με χρήμα, ο Δήμος κάλεσε όσους δημότες έχουν ανεξόφλητες οφειλές στον Δήμο από λογαριασμούς ύδρευσης, τέλη παρεπιδημούντων, τέλη επί των ακαθαρίστων (0.5%) κλπ να τις τακτοποιήσουν έως 31 Οκτωβρίου 2015.

 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι από το Νοέμβριο όλες οι οφειλές θα βεβαιωθούν στην Εφορία όπως επίσης και οι επιπλέον προσαυξήσεις που ορίζει ο Νόμος.

 

Για τις περιπτώσεις δε των λανθασμένων ή μηδενικών τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί στη ΔΕΗ, ο Δήμος Σαμοθράκης θα κάνει σχετική εκκαθάριση με βεβαίωση στην πενταετία και τα σχετικά στοιχεία θα προσκομιστούν στις δημόσιες ελεγκτικές αρχές.

 

Πέρα από την προσπάθεια να ενισχύσει τα έσοδα του Δήμου, ο δήμαρχος έκανε και προσπάθειες να περιορίσει τα μηδαμινά έστω έξοδα του μικρού οργανισμού αυτοδιοίκησης. Ενδεικτική είναι η απόφαση που έλαβε να προχωρήσει σε περικοπή μισθού ενός δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος απουσίασε δύο εργάσιμες εβδομάδες από τα καθήκοντά του.