γράφει ο

Γιώργος Καλαντζής*

 

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ιδρύει την πολιτική παράταξη που απεχθάνεται τα άκρα και τους αποκλεισμούς, που στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή και στη μετριοπάθεια, που οραματίζεται μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, που απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.

 

Σαρανταένα χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς δείχνει το δρόμο για να βρούμε το βηματισμό μας.

 

Ο Εθνάρχης, σχεδόν στην ηλικία των 70 ετών, ίδρυσε το πιο ριζοσπαστικά φιλελεύθερο και φιλοευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα της χώρας. Έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και μαζί έφερε το νέο, για να μας θυμίσει σήμερα, 41 χρόνια μετά, ότι το παλιό ή το νέο δεν έχουν σχέση με την ηλικία, αλλά με τις ιδέες και με τα οράματα.

 

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν είναι ένα κλειστό πολιτικό κόμμα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός με νέες ιδέες, άξιους και ικανούς ανθρώπους, που απευθύνεται στους καθημερινούς πολίτες που αγωνίζονται, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έμαθαν να δουλεύουν και να στηρίζονται στα δικά τους χέρια.

 

Μόνος στόχος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι να υπηρετήσει το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.

 

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραψε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

 

Μόνη μας ευθύνη να δικαιώσουμε τον ιδρυτή μας. Η δικαίωσή του σημαίνει και δικαίωση των θυσιών των Ελλήνων.

 

 

*Ο Γιώργος Καλαντζής είναι πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων