Πρωτοσέλιδα

 

 

 

 

Το 16ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.  Δυστυχώς δεν ήταν αυτό που σχεδιάστηκε και υλοποιείται ανελλιπώς από το 2000.  Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας που το δημιούργησε ήταν απών !

 

Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε επί δημαρχίας Εριφυλλίδη προς τιμή του καβαλιώτη συνθέτη και δάσκαλου Γ. Α. Παπαϊωάννου προκειμένου να τιμηθεί η συνολική προσφορά του στην κλασική μουσική.  Ο Παπαϊωάννου θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης κλασικής μουσικής του 20ού αιώνα.  Στις μουσικές εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που γίνονταν κάθε χρόνο πάντα υπήρχε αναφορά και παρουσίαση έργων του μεγάλου συνθέτη.  Στόχος του φεστιβάλ ήταν να γνωρίσει το κοινό της περιοχής μας την κλασική μουσική.

 

Τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκαν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα.  Το κριτήριο συμμετοχής ενός μουσικού στο φεστιβάλ ήταν η διεθνώς αναγνωρισμένη του αξία. 

 

Καβαλιώτες μουσικοί οι οποίοι υπήρξαν μαθητές του Δ.Ω.Κ., με διεθνή καριέρα συμμετείχαν στις προηγούμενες διοργανώσεις.  Πέρυσι, μια δύσκολη διοργανωτικά χρονιά λόγω εκλογών, πέρα από τις μουσικές παραστάσεις, διοργανώθηκε η 3η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία. 

 

Αποκορύφωμα του φεστιβάλ ήταν η συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης το 2012 και 2013 με εξαιρετικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και αθρόα συμμετοχή θεατών. 

 

Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ Παπαϊωάννου δεν περιέλαβε κανένα έργο του Παπαϊωάννου και δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτόν.  Μάλιστα, ο τίτλος των εκδηλώσεων  ήταν «Στίχοι και λέξεις σε σονάτα φθινοπώρου». 

 

Άρα, μια άλλη διοργάνωση και όχι Φεστιβάλ Παπαϊωάννου.  Πολύ απλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο φεστιβάλ αντί να διαλύει τα παλιά όπως έσβησε και το “Airsea show”.  Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια η οποία επιλέχθηκε με πολιτικά κριτήρια (όπως η ίδια δήλωσε), δεν κατάφερε να συνεχίσει το θεσμό.

 

Το κοινό της Καβάλας γνωρίζει ποια είναι η προσφορά του Δημοτικού Ωδείου και του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου στα δρώμενα της πόλης.  Μόνο η νέα διοίκηση του δήμου μας φαίνεται να μη γνωρίζει. 

 

Η νέα δημοτική αρχή αντί να βασιστεί και να σεβαστεί τις επιτυχημένες δράσεις του Δ.Ω.Κ. τις αγνοεί, δείχνοντας πως μόνο στόχο έχει, την τακτοποίηση «δικών» της ανθρώπων και την ανάδειξη και ευαρέσκεια προσωπικών επιθυμιών κάποιων. 

 

Και όλα αυτά χωρίς να λογαριάζει τα χρήματα που θα ξοδέψει.  Τα δύο προηγούμενα χρόνια, το φεστιβάλ στοίχησε μόλις 10.000€.  Μάλιστα, το 2013 θεωρήθηκε ως η πιο επιτυχημένη διοργάνωση του θεσμού με δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. 

 

Φέτος, ο προϋπολογισμός ανήλθε στις 20.000€ και φοβάμαι πως θα τον ξεπεράσει κατά πολύ.

 

Η νέα δημοτική αρχή, θέλοντας να τακτοποιήσει τα «δικά της» παιδιά, τα αλλάζει όλα χρησιμοποιώντας αδιαφανή κριτήρια, δείχνοντας μια πρωτοφανή απαξίωση προς τους δημότες της Καβάλας και την ιστορία του Δ.Ω.Κ. 

 

Άλλωστε, η ποιότητα των εκδηλώσεων και η μικρή συμμετοχή του κόσμου επιβεβαιώνει την αποτυχία του φεστιβάλ.

 

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων του φεστιβάλ....

 

 

Κωνσταντίνος Πεφάνης

Πρ. Πρόεδρος Δ.Ω.Κ.