γράφει ο

Κώστας Φιλίδης

 

Η εύρεση ισοδύναμων μέτρων, που θα μειώσουν τα πρόσθετα φορολογικά βάρη των αγροτών, είναι η κύρια προσπάθεια, σ’ αυτόν τον τομέα, του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα.

 

«Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, ξαναψηφίστε μας για να δοθεί ο χρόνος, σε καλύτερες συνθήκες, να ξεκινήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με κύριο εργαλείο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.

 

Ως αντισταθμίσματα στα μέτρα του Γ’ μνημονίου, ανέφερε την μείωση της (σε μεγάλο βαθμό) φοροαποφυγής αγροτών και στην ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

 

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι, «ενώ η αξία της αγροτικής παραγωγής, που φτάνει στην κατανάλωση, είναι ύψους 10-10,5 δισ. ευρώ, δηλώνεται μόλις η παραγωγή 3,5 δισ. ευρώ. Με την χρήση τιμολογίων, ώστε να πάρει ο αγρότης επιστροφή ΦΠΑ, θα καταγραφεί και θα φορολογηθεί μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής».

 

Συμπλήρωσε, δε, ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Οκτώβρη, εφόσον επανεκλεγεί στην Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με φορολόγηση 13%, ενώ για τους υπόλοιπους, την φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματός τους με τον ίδιο συντελεστή που έχει το κύριο επάγγελμά τους».

 

Συμφωνία ή χαμένα 4 δισ.

 

Αναφερόμενος στη νύχτα της Συμφωνίας των Βρυξελλών, είπε πως «ακόμη κι αυτοί που λιποτάκτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκαν ότι υπήρχε σχέδιο Σόιμπλε για να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Το άγχος μου ήταν να υπογραφεί οπωσδήποτε μια Συμφωνία, διότι το 55 % του αγροτικού εισοδήματος (2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο) προέρχεται από ενισχύσεις, και περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν οι αγροτικές επενδύσεις. Αν δεν υπήρχε Συμφωνία, αυτά τα χρήματα θα χάνονταν».

 

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως επιτυχία της Κυβέρνησης το γεγονός ότι «τον Οκτώβρη, δεν θα συζητήσουμε με τους εταίρους για το χρέος, αλλά για το πόσο θα μειωθεί το χρέος».

 

Παρόντες κι οι κτηνοτρόφοι

 

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, ζήτησαν το λόγο μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα του κλάδου τους στον κ. Αποστόλου.

 

Δεν ασχολήθηκε με τον ΤΑΠ

 

Σημειώνεται ότι, όταν του ετέθη το πρόβλημα της χάραξης του αγωγού ΤΑΠ μέσα από τα χωράφια των Φιλίππων, ο τ. υπουργός φάνηκε ανέτοιμος να απαντήσει, αφού αρκέστηκε να πει ότι «το θέμα δεν μας απασχόλησε σοβαρά, επειδή καταναλώσαμε τον χρόνο για την επίτευξη της Συμφωνίας. Γνωρίζοντας ότι οι αγρότες της περιοχής αντιστέκονται, μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπο πρόκλησης της μικρότερης ζημιάς».