Ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση, πραγματοποιήσαμε μια ακόμη κάθοδο στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου 2015, μαζί με άλλους φορείς, συμμετέχοντες σε σύσκεψη για τον TAP υπό τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να τον ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις θέσεις μας.

Μαζί μας ήταν η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, οι τρείς κυβερνητικοί Βουλευτές του νομού μας και ο κ. Λάζαρος Βασιλειάδης, τεχνικός μας σύμβουλος.

 

Διαπιστώσαμε  σημαντική διαφορά προσέγγισης ανάμεσα σε μας και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Για μας κυρίαρχο ζήτημα είναι η αλλαγή της όδευσης του αγωγού ώστε να παρακαμφθούν τα τενάγη και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και να μη θίγεται η μεγάλης αξίας καλλιεργήσιμη γη μας. Το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών μπορούμε να το θέσουμε, από κοινού όλοι οι φορείς, αφού προηγουμένως λυθεί το πρόβλημα της όδευσης.

 

Για το Υπουργείο όμως, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με την οποία φαινόταν ότι στο θέμα της αλλαγής όδευσης υπήρξε ικανοποιητική προσέγγιση, το βάρος πλέον δίνεται στα αντισταθμιστικά οφέλη και στις αποζημιώσεις, με γενικές αναφορές, χωρίς να μας ανακοινώνεται κάτι συγκεκριμένο.

 

Περισσότερο με τη λογική προεκλογικών υποσχέσεων που εκ των υστέρων καταλήγουν σε εμπαιγμό, της αδυναμίας - ατολμίας για αποφάσεις που συνάδουν με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας.  Διερωτάται κανείς στ’ αλήθεια, ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με τέτοιες πρακτικές και πολιτικές;

 

Η προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στην όδευση παραμένει στους στόχους του Υπουργείου, με αρκετή όμως δόση έκπτωσης στον ρεαλισμό, λόγω της στενότητας των χρονικών ορίων, κάτι που είναι αποκλειστική ευθύνη της κοινοπραξίας. Οφείλουμε επίσης να μεταφέρουμε ότι αυτό που ως αίσθηση αποκομίσαμε από την πολιτική ηγεσία για το ζήτημα της όδευσης είναι ότι το αντιμετωπίζει με χαμηλό δείκτη αυτοπεποίθησης, ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τόσο του ιδίου του Πρωθυπουργού, όσο και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το δίκαιο των αιτημάτων μας και για ικανοποίησή τους.

 

Κλείνουμε έναν αέναο κύκλο συνεχούς ενημέρωσης  στην Αθήνα που μόνο την πλευρά της κοινοπραξίας ωφελούσε αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανεπάρκεια κάποιων να διαχειριστούν τον πλούτο του τόπου μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας  με  αντίσταση και  διεκδίκηση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τους νόμους του κράτους και του Ελληνικού Συντάγματος που προστατεύουν την καλλιεργήσιμη γη και τα δικαιώματα των πολιτών.

 

Διότι αποδείχθηκε περίτρανα ότι η μη εξεύρεση μέχρι τώρα εναλλακτικής όδευσης για τον αγωγό που να ικανοποιεί τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας δεν οφείλεται σε τεχνικά, οικονομικά ή άλλου είδους προβλήματα αλλά σε αποκλειστική υπαιτιότητα της κοινοπραξίας η οποία με δομικού χαρακτήρα στρατηγική κωλυσιεργίας και απαξίωσης εξωθεί τα πράγματα στα άκρα, εμπαίζοντας την τοπική κοινωνία και επιδιώκοντας τη δημιουργία τετελεσμένων, και όλα αυτά με την ανοχή της πολιτείας.

 

Με όπλο τη σύμπραξη και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, το σύνολο των αγροτών και   των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων που θίγονται άμεσα από την διέλευση του αγωγού, τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το  ψήφισμα του συλλαλητηρίου  και τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων της περιοχής, καθώς και τη διαρκή συμπαράσταση των εκατοντάδων  συμπολιτών μας, οχυρωνόμαστε σε θέσεις μάχης στο φυσικό μας χώρο, αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε μέσο την κληρονομιά των επόμενων γενεών.

 

Κηρύσσουμε την εταιρεία TAP  Α.Ε. και τους εκπροσώπους της ανεπιθύμητους στην περιοχή μας και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση συνολικά, να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της όδευσης. Ας μην ξεχνούν ότι ούτε άδεια λειτουργίας ακόμη υπάρχει, ούτε η έγκριση της Ελλάδας στην Ε.Ε για το έργο έχει υποβληθεί. Τελευταία ευκαιρία δίνεται κατά τη συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους της εταιρείας στις 12 Αυγούστου.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

 

Καβάλα, 05 Αυγούστου 2015