Δύο επεισοδιακές συνελεύσεις και μια τρίτη συνέλευση για την ψηφοφορία χρειάστηκαν στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη της Καβάλας προκειμένου να καταλήξει σε ένα κείμενο, σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Τελικά επικράτησε με σημαντική πλειοψηφία η άποψη εκείνη που στηρίζει τις επιλογές Τσίπρα.

Η πρώτη συνέλευση στην οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση και σαφής διαφοροποίηση των μελών ως προς την στάση που κρατούν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Στελέχη που υποστηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο μνημόνιο φάνηκε ότι απέχουν πολύ από τις απόψεις των στελεχών που επιλέγουν το δρόμο της ρήξης.

 

Την Πέμπτη δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα κι έτσι η συνέλευση συνεχίστηκε και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, οπότε κι έγινε ένας έντονος καυγάς, ανταλλάχθηκαν λόγια και πολλά στελέχη (που υποστήριζαν το «ναι» στα μνημονιακά μέτρα) αποχώρησαν μετά από βαριά λόγια που ειπώθηκαν.

Έτσι ούτε την Παρασκευή κατέληξε κάπου η συνέλευση και αποφασίστηκε να δοθεί νέο ραντεβού το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου, μόνο για να ψηφιστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν.

 

Αρχικώς είχαν κατατεθεί 4 προτάσεις, στη συνέχεια αποσύρθηκε η μία και μετά ακόμη μία, για να μείνουν τελικώς δύο προτάσεις. Η μία πρόταση προερχόταν από τον Κώστα Μορφίδη και υποστήριζε το «ναι» και η άλλη από τον Γιάννη Τσεβρεμέ και υποστήριζε το «όχι».

 

Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος μόλις 53 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από την τοπική οργάνωση της Καβάλας. Η πρόταση Μορφίδη έλαβε 31 ψήφους και η πρόταση Τσεβρεμέ 17 ψήφους. Υπήρξαν 4 λευκά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο, στο οποίο υπήρχε ωστόσο ταυτόχρονη γραπτή αιτιολόγηση με το επιχείρημα ότι έπρεπε να προκύψει ένα τελικό κείμενο που να συνθέτει και τις δύο απόψεις.

 

Μπορείτε να δείτε την πρόταση Μορφίδη που έλαβε ποσοστό περίπου 65% εδώ:

 

Μπορείτε να δείτε την πρόταση Τσεβρεμέ, η οποία μειοψήφισε, εδώ:

 

Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνέλευση, την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των παρόντων ήταν και οι βουλευτές Τάκης Εμμανουηλίδης και Ηλίας Ιωαννίδης.

Η Αλεξάνδρα Τσανάκα… απουσίαζε, γεγονός που έδωσε λαβές για τη διατύπωση αρνητικών σχολίων, ιδιαίτερα μετά την απουσία της και από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα συμφωνία.

 

Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον Ηλία Ιωαννίδη (ο οποίος καταψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία και περιλήφθηκε στις «διαρροές») να μίλησε έντονα φορτισμένος στους συντρόφους του και να είπε ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή. Ωστόσο, τα μέλη της συνέλευσης που υποστηρίζουν το «όχι» στα μνημονιακά μέτρα τον κάλεσαν να παραμείνει στη θέση του και να παλέψει μέσα από τη Βουλή, ώστε να είναι συνεπής ως προς το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στους ανθρώπους που τον ψήφισαν. Το τι θα πράξει από εδώ και πέρα… είναι άγνωστο.

 

Άλλες πληροφορίες παρουσίαζαν την Αλεξάνδρα Τσανάκα να είναι διατεθειμένη να κάνει τη μεγάλη ρήξη και να πολεμήσει ανοιχτά, ως βουλευτής, τις επιλογές του πρωθυπουργού.

 

Τα βλέμματα των στελεχών που διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή είναι στραμμένα τώρα, από τη μια στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα γίνει) και από την άλλη στις γενικότερες εξελίξεις που ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού.

 

Σημειώνεται ότι η τοπική οργάνωση Νέστου του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε (πριν καλά καλά ψηφίσει η Βουλή το νέο μνημόνιο) πολιτική απόφαση με την οποία στηρίζει το «όχι» και τη ρήξη (διαβάστε σχετικά εδώ). Η απόφαση και η ταχύτητα με την οποία λήφθηκε, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη καθώς η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Νέστο έχει πάρα πολλά μέλη προερχόμενα από την ΚΟΕ και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Νέστου στις εκλογές του Γενάρη ήταν δεύτερη δύναμη με 30,8%. 

 

Αντιθέτως, η τοπική οργάνωση Θάσου του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε απόφαση την περασμένη Πέμπτη, με συντριπτική πλειοψηφία (πλην μίας διαφωνίας) να στηρίξει τις επιλογές Τσίπρα (διαβάστε σχετικά εδώ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θάσου στις εκλογές του Γενάρη ήταν πρώτη δύναμη με 34,1%.

 

Η τοπική οργάνωση του Παγγαίου δεν έχει ακόμη συγκληθεί για να συνεδριάσει. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Παγγαίου στις εκλογές του Γενάρη ήταν δεύτερη δύναμη με 27,3%.

 

Τις επόμενες ημέρες είναι η πιθανή η σύγκληση της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καβάλας.

 

Το πλέον βέβαιο είναι ότι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στις τοπικές του οργανώσεις, έχουν αλλάξει αρκετά. Οι συσχετισμοί είναι τελείως διαφορετικοί και οι διαφορές τόσο έντονες που προμηνύουν εξελίξεις.

 

 

Αν και οι διαφωνούντες με την επιλογή της κυβέρνησης δεν αποτελούν «συμπαγές σώμα» ούτε συνιστούν μία και μόνο τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται εντούτοις ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα, ακόμη και ανθρώπων ιδιαίτερα δραστήριων.

Το αν όλοι αυτοί θα βρεθούν σε ένα νέο κομματικό σχηματισμό ή θα παραμείνουν κομματικά ανενεργοί, είναι κάτι που αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Άξιο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σχετικά με το ψήφισμα που εξέδωσε, προχώρησε και σε μια άλλη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει (ομόφωνα) τις δηλώσεις Φίλη εναντίον Κωνσταντοπούλου. Διαβάστε αναλυτικά εδώ: