Μια επιπλέον θαλάσσια περιοχή, που εκτείνεται από την Καβάλα έως τον Στρυμονικό κόλπο, πρόσθεσαν στην περιοχή σεισμικών ερευνών οι λιμενικές αρχές κατόπιν αιτήματος της Ενεργειακής Αιγαίου. Στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας φαίνεται ότι η περιοχή δεν προορίζεται για σεισμικές έρευνες εντοπισμού πετρελαίου παρά μόνο για κινήσεις των ερευνητικών σκαφών. Η εταιρία διευκρινίζει ότι πρόκειται για βοηθητική περιοχή για την (ήδη περαιωμένη σύμφωνα με την Ενεργειακή Αιγαίου) προετοιμασία του ερευνητικού σκάφους… 

Στο χάρτη που δημοσιεύει το KavalaNews φαίνεται ξεκάθαρα η πρώτη περιοχή για την οποία έχουν εγκριθεί οι σχετικές άδειες σεισμικών ερευνών (περιοχή Α – με πράσινο χρώμα) και για την οποία έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις σε συνέντευξη Τύπου της εταιρίας (δείτε τι είχε ανακοινωθεί εδώ).

Στον ίδιο χάρτη εμφανίζεται ως εγκεκριμένη και η «περιοχή Β» (με κόκκινο χρώμα), η οποία ξεκινά δυτικά της Νέας Περάμου, ακολουθεί όλα τα παράλια του Δήμου Παγγαίου και φτάνει έως τον Στρυμονικό κόλπο, τη θαλάσσια περιοχή της Ασπροβάλτας και της Ολυμπιάδας.

Και οι δύο περιοχές είναι φυσικά μέσα στη ζώνη 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων.

 

Στο χάρτη φαίνεται μια υποσημείωση στην περιοχή Β βάσει της οποίας στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα γίνουν σεισμικές έρευνες.

Ωστόσο, η σχετική ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου δεν ήταν και τόσο σαφής και δεν προχωρούσε σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η περιοχή Β προστέθηκε για «εργασίες και κινήσεις στο ερευνητικό σκάφος Polar Marquis».

 

Ήταν λογικό και αναμενόμενο να προκληθούν εύλογες απορίες για το γεγονός ότι μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, μεγέθους ανάλογου της περιοχής ερευνών, έχει δεσμευθεί για «κινήσεις του πλοίου» ή το γεγονός ότι δεσμεύθηκε μια περιοχή για κινήσεις του πλοίου όχι εγγύτερα στην περιοχή ερευνών (όπως π.χ. θα μπορούσε να είναι η περιοχή νότια του τετραγώνου ερευνών, στα δυτικά και νότια παράλια της Θάσου, εντός των 6 ναυτικών μιλίων).

 

Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και η οποία εστάλη στο σύλλογο ναυτικών πρακτόρων και στους συλλόγους αλιέων Καβάλας, Θάσου και Κεραμωτής αναφέρει:

ΘΕΜΑ: «Διενέργεια σεισμικών ερευνών»

Σχετ.: ΩΠ:161430/06-15 ΣΗΜΑ ΜΑΣ.

1. Σε συνέχεια σχετικoύ γνωρίζεται ότι στην εγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή διενέργειας σεισμικών ερευνών (AREA A) του επισυναπτόμενου αποσπάσματος χάρτη προστίθεται νέα θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα που εμφαίνονται στο συνημμένο απόσπασμα χάρτη  (AREA B) για εργασίες και κινήσεις στο ερευνητικό σκάφος ΄΄POLAR MARQUIS΄΄ σημαίας Νορβηγίας.

2. Αποδέκτες του παρόντος παρακαλούνται για ενημέρωση των μελών τους, την παρακολούθηση των οδηγιών προς ναυτιλομένους της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Π.Ν. και την τήρηση απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον τριών (03) ναυτιλιακών μιλίων από τις εκάστοτε θέσεις των συμμετεχόντων στις έρευνες πλοίων.

3. Τοπικά ΜΜΕ παρακαλούνται για την, ατελώς δημοσίευση του παρόντος.

Ο  Κεντρικός  Λιμενάρχης  

Πλοίαρχος Λ.Σ. ΤΣΙΑΛΟΣ Θωμάς»

 

 

Οι διευκρινίσεις της Ενεργειακής Αιγαίου

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Σωτήρης Χιωτάκης, με δηλώσεις του στο KavalaNews ξεκαθάρισε ότι η Ενεργειακή Αιγαίου θα προχωρήσει σε έρευνες μόνο στην περιοχή για την οποία έχει ληφθεί άδεια. Είπε μεταξύ άλλων: «Η πορεία των πλοίων προς τα νοτιοδυτικά εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου τα πλοία να μπορέσουν να απλώσουν τα ειδικά καλώδια των σεισμικών ερευνών. Χρειάζεται ένας μεγάλος διάδρομος σε ευθεία για να απλώσουν τα καλώδια μήκους 5 χιλιομέτρων το καθένα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με περιστροφή μέσα στον κόλπο της Καβάλας αλλά… θα βγαίναμε από τα 6 ναυτικά μίλια. Η περιοχή των ερευνών είναι συγκεκριμένη, έχει έκταση 390 τ.χλμ. και αφορά μόνο τον χάρτη που έχουμε δώσει στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ούτε καν έχουμε ζητήσει την δεύτερη περιοχή για άδεια ερευνών».

Διευκρίνισε επίσης ότι η περιοχή ανάπτυξης (περιοχή Β στο χάρτη) είναι ο χώρος που ζήτησε το πλοίο για να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, με σχετικό αίτημα που υπέβαλε η εταιρία στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε και τη σχετική άδεια, αφού προηγουμένως εξέτασε το αίτημα.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο χώρος αυτός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και έχει ολοκληρωθεί η αναγκαιότητα χρήσης του μιας και το πλοίο ολοκλήρωσε το απαιτούμενο «άπλωμα» των καλωδίων για να αρχίσουν οι έρευνες στην εγκεκριμένη περιοχή του Πρίνου.

Ο κ. Χιωτάκης ήταν απόλυτα κατηγορηματικός στις διευκρινίσεις του και τόνισε ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια παρανόηση από τον χάρτη των λιμενικών αρχών που αφορά ενημέρωση των αλιέων σχετικά με τις κινήσεις των ερευνητικών σκαφών. Οι έρευνες θα γίνουν μόνο στην περιοχή για την οποία έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις».

Ανέφερε επίσης ότι οι έρευνες διεξάγονται επί 24ωρου βάσεως για το διάστημα των τριών εβδομάδων που ακολουθούν και ότι δεν εμποδίζονται, ούτε θα εμποδίσουν, τα τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας.

Σημειώνεται ότι το «τετράγωνο» των 390 τ.μ. που έχει δεσμευθεί για σεισμικές έρευνες (περιοχή Α) καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν το σύνολο) της ακτοπλοϊκής πορθμειακής γραμμής, τα δρομολόγια της οποίας αυτή την περίοδο αρχίζουν από τις 7 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, η ύπαρξη δρομολογίων δεν προκαλεί εμπόδιο στις έρευνες οι οποίες, είπε, μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα με την συνεννόηση των καπετάνιων των πλοίων που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.