Από την Τετάρτη 17 Ιουνίου αναμένεται βάσει προγράμματος να αρχίσουν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Πρίνου για τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου. Πρόκειται για τις πρώτες έρευνες αυτού του είδους που θα γίνουν στον Πρίνο, μετά το 1997 και την αποχώρηση της καναδικής εταιρίας NAPC που τότε εκμεταλλευόταν τα κοιτάσματα αλλά και, γενικότερα, τις πρώτες ανάλογες έρευνες που γίνονται στο Αιγαίο τα τελευταία 15 χρόνια.

Τις νέες έρευνες θα διεξάγει η εταιρία Energean Oil & Gas (Ενεργειακή Αιγαίου) η οποία για την έναρξη των 3D σεισμικών ερευνών, συνεργάζεται με την εξειδικευμένη στον τομέα αυτό εταιρία Dolphin Geophysical. Ο όμιλος Dolphin λειτουργεί έναν ισχυρό στόλο που αποτελείται από επτά πλοία νέας γενιάς, τα οποία έχουν επιχειρήσει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιοχές έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο.

 

Έρευνες παρουσία παρατηρητών

Στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, επί τρεις εβδομάδες θα βρίσκονται τα πλοία «Polar Marquis» και «Artemis Arctic» τα οποία θα κάνουν τις απαραίτητες «σαρώσεις» με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Η κάλυψη του πεδίου θα υποστηριχθεί και από τη διενέργεια ερευνών στην περιοχή των εξεδρών (complex undershooting operation). Για την πραγματοποίηση των ερευνών αυτών, η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες, τηρήθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται από τους δημόσιους οργανισμούς και θα ισχύσουν ειδικοί όροι που προβλέπονται στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Διευκρινίστηκε ότι οι έρευνες θα γίνουν παρουσία τεσσάρων παρατηρητών θαλασσίων θηλαστικών, αλλά και δυο εκπροσώπων αλιευτικών οργανώσεων.

 

Τι στόχο έχουν οι σεισμικές έρευνες στον Πρίνο

Από τις σεισμικές έρευνες στον Πρίνο οι επιστήμονες επιδιώκουν να αναλύσουν τα πετρώματα της περιοχής και να εντοπίσουν τα ακριβή σημεία στα οποία βρίσκεται εγκλωβισμένο το πετρέλαιο. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή, 390 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στόχος είναι να βρεθεί το λεγόμενο «γλυκό» πετρέλαιο που είναι ελαφρύτερο, αφού το πετρέλαιο που ήδη παράγεται στον Πρίνο θεωρείται «όξινο».

Η εταιρία σκοπεύει να αναλύσει τα γεωλογικά δεδομένα και να οριοθετήσει επακριβώς τις περιοχές και τα περιθώρια στην ευρύτερη λεκάνη του Πρίνου, να βελτιώσει τις αποτυπώσεις που διαθέτει στα υπάρχοντα πεδία (Πρίνου, Έψιλον και Βόρειου Πρίνου), να αναγνωρίσει και να προσδιορίσει τις μεταβολές στις φάσεις του ταμιευτήρα, να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες για νέες στρατιγραφικές δομές και βαθύτερους ορίζοντες για τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στην λεκάνη του Πρίνου και τέλος να αξιοποιήσει και να ερμηνεύσει στοιχεία που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου γεωτρητικού προγράμματος

 

Η μεγαλύτερη επένδυση στην ευρύτερη περιοχή

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής εταιρίας της Ενεργειακής, Δημήτρης Γόντικας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εταιρία επενδύει ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία. Στόχος, όπως είπε, είναι ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Ε» ο οποίος απαιτεί σύγχρονα δεδομένα.

 

Ψάχνουν και την τελευταία πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου στον Πρίνο

«Πρέπει να ερευνηθεί και η τελευταία πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου στον Πρίνο» είπε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο γεωλόγος πετρελαίων και τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Κωνσταντίνος Νικολάου.

Στόχος είναι με την ολοκλήρωση των ερευνών αυτών να αρχίσουν μέσα στον Ιούλιο οι πρώτες γεωτρήσεις από το γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του απαραίτητου εξοπλισμού στην εξέδρα «Alpha».

 

Είναι «γνωστά» 30 εκ. βαρέλια και αναζητούνται περισσότερα

Η διεξαγωγή των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών περιλαμβάνεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean Oil & Gas στο ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της ανανέωσης της σύμβασης για τις περιοχές εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας τον Μάρτιο του 2013.

Τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια πέρυσι ήταν περίπου 350 άτομα ενώ φέτος έχουν αυξηθεί σε περισσότερους από 400. Οι νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν κυρίως από την έλευση του νέου γεωτρύπανου της εταιρίας που ονομάζεται «Energean Force».

Η περιοχή του Πρίνου έχει την δική της ιστορία. Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 110 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Διεθνείς οίκοι έχουν βεβαιώσει και πιστοποιήσει την ύπαρξη επιπλέον 30 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι σεισμικές έρευνες που αρχίζουν αύριο έχουν και ως στόχο την ανακάλυψη επιπλέον αποθεμάτων από αυτά τα 30 εκ. βαρέλια και εξέταση των σχετικών πιθανοτήτων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξασφαλιζόταν η συνέχιση λειτουργίας του Πρίνου για τις επόμενες δύο περίπου δεκαετίες. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ