Πρόκειται για διαμορφωμένο όχημα με κατάλληλο εξοπλισμό, το οποίο μεταβαίνει, σε προγραμματισμένο χρόνο, στις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού και παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες

Επιπλέον, (40) οχήματα ειδικού τύπου έχουν διατεθεί σε πέντε Διευθύνσεις Αστυνομίας της περιφέρειάς μας για την αστυνόμευση παραμεθόριων περιοχών

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων

Σημείο αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη».

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει πλέον μία Κινητή Αστυνομική Μονάδα, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά από την προηγούμενη Δευτέρα (27-4-2015), παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης.

Ο θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για ένα διαμορφωμένο όχημα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), το οποίο ακολουθεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές του Νομού, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η συγκρότηση και δραστηριοποίηση της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας αποτελεί ένα μοντέλο σύγχρονης εναλλακτικής αστυνόμευσης και διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων, μεσαίου επιπέδου, που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη δράση της εμφανούς αστυνόμευσης και να εγκαινιάσει μια νέα σχέση της Αστυνομίας με τους πολίτες.

Ο θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας έχει ως αποστολή:

την αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,

την καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής του,

την άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,

την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και την παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,

τον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,

την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,

τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής  πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Απώτερος σκοπός του θεσμού είναι να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής του, ενώ επιδιώκεται η λειτουργία του να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε μέρη, που μέχρι τώρα αυτή δεν ήταν εφικτή και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση, διευκολύνοντας στο μέγιστο βαθμό την καθημερινότητά τους.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», έχουν διατεθεί σε πέντε Διευθύνσεις Αστυνομίας της περιφέρειάς μας (Δ.Α. Ορεστιάδας, Δ.Α. Αλεξανδρούπολης, Δ.Α. Ροδόπης, Δ.Α. Ξάνθης και Δ.Α. Δράμας), 40 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα),  προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και η επιτήρηση των παραμεθόριων περιοχών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (5-5-2015) το πρωί, στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος κ. Μενεξίδης Νικόλαος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Καλαϊτζης Γεώργιος παρουσίασαν το θεσμό της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ξάνθης και τα οχήματα ειδικού τύπου.

Σημειώνεται ότι στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά Τζεμήλ, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφάλειας και του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών.  

 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Κύκνος, Ωραίο, Ρεύμα, Κένταυρος, Σάτρες, Τέμενος.

Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης): Πίλημα, Ισαία, Γέρακας, Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Κομνηνά.

Γ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κυψέλη, Γκιζέλα, Εξοχή, Κοσσός, Βανιάνο, Μικρό Τύμπανο, Μέγα Τυμπανο,Σεμέλη, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Ποίμνη, Κοσμητή, Άγιος Αθανάσιος.

Δ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Λουτρά Θερμών, Μέδουσα, Κίδαρης.

Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης): Δαφνώνας– Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Ιωνικό, Σταυροχώρι Πασχαλιά – Δρυμιά.

ΣΤ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου): Μελίβια, Αιμόνιο, Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη.

Ζ΄ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας): Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Π. Λάγος, Ποταμιά, Μάνδρα, Πεζούλα, Άβδηρα, Βελόνη, Μυρωδάτο, Γκιώνα.