Την ανάγκη δράσεων για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού επισημαίνει το Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων Δράμας (Ιατροκοινωνικό Κέντρο Αθιγγάνων) ενόψει της 8ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά…

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, στις 8 Απριλίου θα πρέπει η παγκόσμια κοινότητα να προβληματιστεί σοβαρά για την ύπαρξη των διακρίσεων που αποτελούν ακόμη και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι Ρομά υπέφεραν πάντα περισσότερο, υπομένοντας αυτή την κοινωνική αδικία. Είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο την έννοια του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης που είναι προαπαιτούμενα για την ομαλή συμβίωση των σύγχρονων κοινωνιών. Η εκπαίδευση, η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και οι ισότιμες ευκαιρίες ένταξης στον κοινωνικό ιστό, μπορούν να οδηγήσουν στην απογκετοποίηση και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ρομά. Με αυτό το σκεπτικό κινείται ο Δήμος μας, χρησιμοποιώντας δράσεις και πολιτικές για την ανακούφιση των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων του πληθυσμού και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό μέσω του Ιατροκοινωνικού Κέντρου. Στις σύγχρονες προκλήσεις χρειάζεται η κοινωνία μας να είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ. Στον τόπο μας δεν περισσεύει και δεν πρέπει να περισσεύει κανείς.

Το Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων έχει ως αντικείμενο την κοινωνική ένταξη των κατοίκων ρομά σε ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και κοινωνικών δικτύων που προάγουν την κοινωνική προστασία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την προάσπιση και προαγωγή της υγείας.

Τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων θέτοντας ως στόχους την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού του τσιγγάνικου πληθυσμού της Δράμας, τη δημιουργία προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξής τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ανέπτυξαν, στο διάστημα των 9 ετών, ποικίλες δραστηριότητες στον κοινωνικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό τομέα».

Λίγα λόγια για την 8η Απριλίου:

8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Τέτοιου είδους προγράμματα είναι και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα.

 

 Όσον αφορά τους Ρομά του δήμου Δράμας ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στα 900 άτομα συνολικά. Οι Ρομά της πόλης μας είναι εγκατεστημένοι κύρια σε 3 περιοχές:

·         Στη Φιλίππου

·         Στο Σπαρτάκο

·         Στους Αμπελόκηπους

Η πλειοψηφία  των ανθρώπων  παραγωγικής ηλικίας δηλώνουν άνεργοι αν και ζουν κυρίως από μαύρη εργασία και έχουν φοιτήσει  στο δημοτικό σχολείο. Τα επίσημα εισοδήματα προέρχονται από επιδόματα παιδικής προστασίας, συντάξεις, οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας. Οι ηλικιωμένοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, και οι υπόλοιποι έχουν βιβλιάρια Πρόνοιας ή είναι ανασφάλιστοι όσοι διαθέτουν επαγγελματικά αυτοκίνητα και οφειλές. Τα περισσότερα παιδιά είναι εκτός νομότυπου γάμου. Αρκετά παιδιά φοιτούν στο δημοτικό και εμβολιάζονται κανονικά.

Το Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.)του Δήμου Δράμας δημιουργήθηκε το 2006 και έχει ως αντικείμενο την κοινωνική προστασία των 900 κατοίκων τσιγγάνων της περιοχής και την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα στελέχη του  Ιατροκοινωνικού Κέντρου θέτοντας ως στόχους την άρση των όρων του κοινωνικού αποκλεισμού του τσιγγάνικου πληθυσμού της Δράμας, τη δημιουργία προϋποθέσεων της κοινωνικής ένταξής τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ανέπτυξαν, στο διάστημα των 9 ετών, ποικίλες δραστηριότητες στον κοινωνικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Η διεκπεραίωση αστικοδημοτικών, κοινωνικών, νομικών θεμάτων, επιδοματικής πολιτικής, η αντιμετώπιση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας και η καταπολέμηση της φτώχειας, η άρση των ανισοτήτων στις παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας,  η αντιμετώπιση των φαινομένων παθογένειας μέσα στις κοινότητες μέσω της ανάπτυξης ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου. Επιπροσθέτως, η παροχή φροντίδας σε ζητήματα απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας όπως ο δωρεάν εμβολιασμός των ανασφάλιστων παιδιών Ρομα σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και η διευκόλυνση στην πρόσβαση των τσιγγάνων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και η σχολική ένταξη των τσιγγανοπαίδων μέσα από αθλητικές δραστηριότητες και η συνεργασία με τα σχολεία, αποτελούν βασικούς άξονες δράσης του Κέντρου Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.