γράφει ο

Κώστας Φιλίδης

 

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί ερώτηση, προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία θα ζητείται να μην επιμείνει το ΙΚΑ στην επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία δόθηκαν σε χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Την πρωτοβουλία πήρε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο οποίος, γνωστοποίησε, μιλώντας στο ράδιο «Νεάπολις» της Καβάλας, ότι αύριο θα ζητήσει την συνυπογραφή της ερώτησης από συναδέλφους του, και, στη συνέχεια, θα την καταθέσει στη Βουλή.

 

Όπως είναι γνωστό, από το 2004-2005, ύστερα από συμβουλή εργατολόγων, συνταξιούχοι αξίωσαν και πέτυχαν να παίρνουν το εν λόγω επίδομα, που με νόμο του 1978, έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το ΙΚΑ άρχισε να το δίνει σε όσους το αιτήθηκαν, όμως, ύστερα από συμβουλή του Συμβουλίου της Επικρατείας,  τους τελευταίους μήνες, το ΙΚΑ ζητά από τους δικαιούχους ή τους κληρονόμους τους την επιστροφή (εντόκως, μάλιστα) αυτών των χρημάτων, όπως δήλωσε στο ράδιο «Νεάπολις» της Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου των συνταξιούχων, Πέτρος Ταχματζίδης. Ανέφερε, δε, ότι τα ποσά που ζητούνται είναι της τάξης των 3.500 ευρώ και άνω!

 

«Οι εν λόγω συνταξιούχοι, μετά τις δραματικές περικοπές που υπέστησαν στη σύνταξή τους, δεν πήραν τα χρήματα για πλουτισμό, αλλά για να περάσουν μια ζωή στοιχειώδη και περιορισμένη», σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης, ο οποίος θα επισημάνει στην ερώτησή του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής από τους δικαιούχους.