Παρά τις διαβουλεύσεις για τις τρείς εβδομάδες μεταξύ των παρατάξεων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθεί η αύξηση των δημοτικών τελών.

 

Στην αρχή το επέβαλλε η απελθούσα διοίκηση, γιατί είχε τη σχετική πλειοψηφία στο Σώμα, με το επιχείρημα ότι ήταν μικρότερη ως αύξηση. Δεν είχε όμως εισαχθεί με τη σωστή διαδικασία και σε μια δεύτερη συνεδρίαση επεβλήθη η  μεγαλύτερη αύξηση της παρούσας διοίκησης.

 

Για όλες τις άλλες παρατάξεις οι αυξήσεις των δημοτικών τελών μπορούσαν και να μην επιβληθούν αν η διοίκηση του Δήμου προσπαθούσε να καταρτίσει τον προϋπολογισμό με τέτοιο τρόπο, που χωρίς αυξήσεις να είναι ισοσκελισμένος.

 

Δε φτάσαμε όμως στο δύσκολο σημείο χωρίς ευθύνες των διοικήσεων του Δήμου μας. Μηδέν ανακύκλωση η Διοίκηση Σιμιτσή, περίπου 7%, η διοίκηση Τσανάκα τόσο χαμηλά, με τη ΔΙΑΜΑΘ χωρίς ουσιαστική συμβολή σε κανένα επίπεδο.

 

Προτείναμε στη Διοίκηση να καταρτίσει έτσι τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών της καθαριότητας, ώστε να μην προκύπτουν αυξήσεις. Αυτό είναι ζήτημα στρατηγικής και πολιτικής φιλοσοφίας.

 

Για εμάς είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν έσοδα στο Δήμο, από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, μέχρι 31/03/2020, κάτι που το γνωρίζει η Διοίκηση, αλλά δεν το αξιοποιεί.

 

Σ’απάντηση μας ψέλλισαν ότι πρέπει να είναι πραγματικά τα ποσά. Ποια ποσά, αυτά που θα αναμορφωθούν πάρα πολλές φορές μέσα στο χρόνο; 

 

Μην κοροϊδευόμαστε, αν δε θέλατε να βάλετε αυξήσεις, μπορούσατε, αλλά είναι αρχή της τετραετίας, γι’ αυτό  προβάλουμε  (τις αυξήσεις) και ως αναγκαστικές και πιθανόν μετά τέσσερα χρόνια να γίνουν και κάποιες μειώσεις. Αυτή η συνταγή πάει από Διοίκηση σε Διοίκηση.

 

Εμείς δε συμφωνήσαμε συνειδητά και καταψηφίσαμε τις αυξήσεις τελών και είμαστε εδώ να σας θυμίζουμε κάθε χρόνο ότι αυτό που σήμερα παρουσιάζεται ως μονόδρομο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ψευτοζήτημα για τους δημότες που δεν αντέχουν, άλλα βάρη γιατί χρόνια τώρα δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνουν, σ’αντίθεση με τα εισοδήματά τους, που υπέστησαν μειώσεις  χωρίς καμιά βελτίωση.

 

Όσο για το συνηθισμένο επιχείρημα ότι αυτά είναι λαϊκισμός, απαντάμε ότι πρέπει κάποτε οι διοικήσεις του Δήμου μας, να δουν και τον εαυτό τους στον καθρέφτη και εκεί ίσως καταλάβουν ότι υπάρχουν και ευθύνες .

 

‘’ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ.’’

(δελτίο Τύπου ΚΑΠ)