γράφει η 

Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

 

Η χθεσινή μέρα επεφύλαξε για όλους εμάς που ασχολούμαστε επιστημονικά με την εξέλιξη της πόλης μας μια τεράστια αρνητική έκπληξη. Στην κυριολεξία διαψευστήκαμε στην πεποίθησή μας ότι το κοινό καλό της πόλης μας ενώνει όλους. 

 

Τι συνέβη;

 

Το πρόγραμμα   «Pastiche – Panagea. Attractive and Sustainable through Territorial Innovation» στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του προγράμματος Urban Innovative Actions με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ, επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποστοστό 80%  και από το Δήμο Καβάλας με ποσοστό 20%, με ορίζοντα υλοποίησης τα τρία έτη, απορρίφτηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο!

 

Τι περιέλαμβανε;

 

  • Κατ αρχάς τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών, που δεν υπάρχουν. Και χωρίς μελέτες δεν υλοποιείται κανένα έργο!

 

  • Το περιτείχιο μονοπάτι που θα κατέληγε επιτέλους στο καρνάγιο, ώστε ο επισκέπτης ξεκινώντας από το λιμάνι να  να περπατά δίπλα στο παράλιο τείχος και να καταλήγει στο καρνάγιο,

 

  • την επισκευή του 1ου δημοτικού σχολείου, έργου του περίφημου  αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Πάτροκλου Καραντινού, ώστε να στεγάσει θερινά τμήματα των μεταπτυχιακών των αρχιτεκτονικών σχολών της πόλης μας και να αναβαθμίσει το πιο «σκοτεινό» κομάτι της συνοικίας,

 

  • δύο θεματικά μουσεία,

 

  • αναβατόρια από το λιμάνι,

 

  • Μικρούς χώρους πρασίνου κλπ.

 

Για όλα αυτά σε ελάχιστο χρόνο, καθώς το πρόγραμμα έγινε γνωστό πριν λίγο καιρό, συνεργαστήκαμε όλοι οι φορείς. Άλλωστε ήταν υπερώριμο, καθώς προεκλογικά όλες οι παρατάξεις στην περίφημη ημερίδα στην Παναγία λίγο πολύ είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να επέμβουν αμέσως αν κέρδιζαν τις δημοτικές εκλογές στην πολύπαθη συνοικία, στην οποία αλλοίμονο ο ίδιος ο Δήμος γκρεμίζει τα διατηρητέα κτίριά της, σας θυμίζω την τελευταία κατεδάφιση! 

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος να ακούσουμε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Σίγουρα θα έχει τα δίκαια της, γιατί πιθανότατα η δημοτική αρχή να έκανε λάθη στη διαδικασία. 

 

Πιστέψτε μας, όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν καθόλου τους πολίτες. Ένα πράγμα ενδιαφέρει, η αντιστροφή του κλίματος παρακμής. 

 

Γι' αυτό συνεργαστείτε όλοι! Το έχουμε ανάγκη ως πολίτες, έχουμε μείνει πίσω. Κύριοι της Δημοτικής αρχής αλλά και της Αντιπολίτευσης σας ζητούμε σήμερα να προτείνετε ενωμένοι το πρόγραμμα της Παναγίας. 

 

Ενεργοποιηθείτε, το αποτέλεσμα μετρά, η διαδικασία θα ξεχαστεί. Δυστυχώς, ο χρόνος για τη συνοικία ήδη δουλεύει αρνητικά, εσείς όλοι οι εκλεγμένοι πολίτες θα φέρετε εφεξής την απόλυτη ευθύνη!