γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Την πόλη της Καβάλας συμπεριέλαβε η Cosmote στο πλάνο της για ανάπτυξη του δικτύου «οπτικών ινών μέχρι το σπίτι» (fiber to the home ή FTTH) με τις πρώτες περιοχές να εντάσσονται ήδη από τον τρέχοντα μήνα. 

 

Συγκεκριμένα, ορισμένες οδοί των περιοχών με ταχυδρομικό κώδικα 65201 ή 65302 ή 65403 έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους μπορούν να λάβουν κουπόνι 360€ με το οποίο επιδοτείται η υπερ-γρήγορη σύνδεση ίντερνετ. 

 

Λεπτομέρειες για την επιδότηση αλλά και για την αναζήτηση περιοχών που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, αναφέρουμε παρακάτω. Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα που περνάει, νέες οδοί και περιοχές εντάσσονται στη συγκεκριμένη δράση η οποία αναμένεται να έχει αναπτυχθεί πλήρως μέσα στο 2020. 

 

 

Μέσα στο πλάνο και η Καβάλα 

 

Η Cosmote έχει ήδη υλοποιήσει το 75% της πανελλαδικής υποδομής FTTH και μέσα στο 2019 παρείχε 150.000 νέες γραμμές, οι οποίες μέσα στο 2020 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 ενώ μέχρι το 2022 θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρίας ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια €. 

 

Το γρήγορο Internet με 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είχε αρχικώς διατεθεί σε περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ τώρα η Cosmote ανακοίνωσε ότι ενέταξε την Καβάλα και περιοχές Καρδίτσας, Κατερίνης και Ρεθύμνου. 

 

 

«καθαρές» ταχύτητες χωρίς «έως» ή «περίπου» 

 

Όσοι κατοικούν σε περιοχές της Καβάλας με κάλυψη οπτικής ίνας μέσω των νέων καμπίνων (περισσότερες από 100) που εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα μέσα στην τελευταία διετία, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ταχύτητες ίντερνετ στο σπίτι 50 ή 100 ή 200 mbps (download). 

 

Οι νέες αυτές συνδέσεις έχουν ταχύτητες upload 5 ή 10 ή 20 mbps αντίστοιχα, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς. 

 

Βασική διαφορά των συνδέσεων αυτών είναι ότι η Cosmote παρέχει εγγυημένη ταχύτητα με ελάχιστες απώλειες (από καθόλου έως μικρότερες του 10%) σε σχέση με τις παλιές γραμμές «έως 24 mbps» που απείχαν… έτη φωτός από την πραγματικότητα και κατέληγαν σε ορισμένες περιοχές της Καβάλας να δίνουν μόλις 2-3 mbps. 

 

Γιατί υπάρχει τέτοια διαφορά; 

 

Οι συνδέσεις ίντερνετ τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά το (πολύ παλιό) δίκτυο χαλκού των απλών τηλεφωνικών γραμμών. Έτσι, όσο περισσότερο απείχε μια κατοικία ή μια επιχείρηση από το Αστικό Κέντρο (ΑΚ) του ΟΤΕ τόσο περισσότερο μειωνόταν οι ταχύτητες. 

 

Στην Καβάλα ο ΟΤΕ λειτουργεί ένα ΑΚ στον δημοτικό Κήπο, στο κτίριό του στην οδό Αβέρωφ κι ένα ΑΚ στην περιοχή του Βύρωνα. Έτσι, περιοχές όπως η Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) ή το Περιγιάλι αλλά και πολλές περιοχές ακόμη, κοντά στο κέντρο αλλά περισσότερο από 2 χιλιόμετρα μακριά από τα ΑΚ του ΟΤΕ, δεν είχαν ποτέ πραγματικά γρήγορο ίντερνετ. 

 

Τι άλλαξε;

 

Αυτό που άλλαξε τώρα είναι ότι οι νέες καμπίνες του ΟΤΕ (που εσφαλμένα αποκαλούνται και τώρα ΚΑΦΑΟ) συνδέονται με τα ΑΚ με οπτική ίνα που εξασφαλίζει μηδενικές απώλειες. Άρα ό,τι ταχύτητα μπορεί να δώσει ο ΟΤΕ στο κτίριό του, την ίδια μπορεί να δώσει και σε κάθε γειτονιά. Μοναδική απώλεια είναι η απόσταση από την καμπίνα μέχρι το σπίτι που συνήθως είναι μερικές δεκάδες μέτρα. 

 

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε ότι ένα σπίτι με σύνδεση 50 mbps έχει μίνιμουμ πραγματική ταχύτητα 45 mbps, η οποία στο 99% των περιπτώσεων είναι 49,9 mbps. Αντίστοιχα μηδενικές ή ελάχιστες απώλειες υπάρχουν και για τις συνδέσεις των 100 ή των 200 mbps. Μοναδική προϋπόθεση είναι να υπάρχει σχετική κάλυψη διασυνδεδεμένης καμπίνας στη γειτονιά. 

 

Πιο προσιτές τιμές

 

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι το ίντερνετ εκτός από πολύ γρηγορότερο έχει γίνει και πολύ πιο προσιτό. Ενδεικτικά, μια γραμμή με πραγματική ταχύτητα ίντερνετ 100 mbps, η οποία περιλαμβάνει και γραμμή τηλεφώνου με ενσωματωμένο χρόνο ομιλίας σε σταθερά και κινητά, έχει μηνιαίο πάγιο κάτω από 50€. 

 

Όσο περνούν τα χρόνια, φαίνεται ότι οι τεχνολογίες αυτές γίνονται ολοένα και πιο προσιτές. 

 

Ανοίγει ο δρόμος για γραμμές 1,5Gbps και στην Καβάλα

 

Η συνέχεια γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική καθώς οι περισσότερες γειτονιές της Καβάλας που ήδη καλύπτονται από τις νέες καμπίνες του ΟΤΕ, θα έχουν μέσα στο 2020 τη δυνατότητα να δώσουν απευθείας οπτική ίνα μέχρι το σπίτι κάθε ενδιαφερόμενου. 

 

Αυτή η αναβάθμιση των καμπινών, στην πράξη θα φέρει ταχύτητες ίντερνετ μέσα στο σπίτι της τάξεως του 1,5Gbps δηλαδή πολλαπλάσιες των σημερινών πολύ γρήγορων ταχυτήτων. 

 

Όποιος ενδιαφέρεται, θα κάνει σχετική αίτηση σε κατάστημα Cosmote και στη συνέχεια η εταιρία θα προχωρά σε επιθεώρηση του κτιρίου, σύνταξη σχετικής μελέτης και κατασκευή της γραμμής, η οποία θα περιλαμβάνει και την κατασκευή οπτικής πρίζας μέσα στην κατοικία. 

 

Η διαδικασία αυτή που θα αποτελεί ξεχωριστή εργασία για κάθε σπίτι, θα διαρκεί σε πρώτη φάση περί τον ένα μήνα. 

 

Επιδότηση 360€ για σύνδεση FTTH 

 

Όσοι επιθυμούν να απολαμβάνουν τις αξεπέραστες ταχύτητες της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, μπορούν να λάβουν ειδική επιδότηση συνολικού ύψους €360, μέσα από τη δράση Superfast Broadband

 

Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο του προγράμματος COSMOTE Double Play Fiberspeed με 13€/μήνα, για μέγιστο διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με 48€

 

Για τη διαθεσιμότητα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δράση Superfast Broadband, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το ειδικό site: www.sfbb.gr.

 

Προστίθενται συνεχώς νέες περιοχές στην Καβάλα 

 

Στις αρχές Δεκέμβρη εντάχθηκε ένα ποσοστό των περιοχών της πόλης της Καβάλας στους ταχυδρομικούς κώδικες 65201, 65302 και 65403 το οποίο σταδιακά αυξάνεται. Η κάλυψη δεν αφορά ολόκληρες τις παραπάνω ταχυδρομικές ζώνες αλλά μόνο ορισμένες οδούς και μάλιστα κυρίως τμήματα οδών. 

 

Για ορισμένες μάλιστα από τις ενταγμένες περιοχές δεν έχουν δημοσιευτεί οι σχετικές προσφορές αλλά οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν το email τους και να λάβουν ειδοποίηση μόλις οι προσφορές ενεργοποιηθούν. 

 

Περιοχές που δεν εμφανίζονται ακόμη ενταγμένες, θα ενταχθούν μέσα στους επόμενους μήνες και οι χρήστες καλούνται να επιστρέψουν και να επαναλάβουν την αναζήτηση.