Την έντονη αντίθεση της στο Σ/Ν για το ξεπούλημα της ΔΕΗ σημείωσε, στην ομιλία της στην ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Αρχικά, αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Θάσο, την Καβάλα, το Δάτο και το Πολύστυλο και ζήτησε από την κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Υπενθύμισε μάλιστα τα οδικά, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά και άλλα έργα, ύψους 3.370.000 ευρώ, τα οποία έγιναν κατόπιν άμεσης στήριξης από τον πρώην Υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη διαχειριστική μελέτη για τα Τενάγη των Φιλίππων, η οποία έπρεπε να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2019 και έκτοτε η τύχη της αγνοείται. 

 

Σε ό,τι αφορά το Σ/Ν, η κ. Ελευθεριάδου τόνισε ότι η ΝΔ «απαξιώνει τον οργανισμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ρεύματος, με την προσφορά ενός μονοπωλίου που λειτουργούσε στα πλαίσια της δημόσιας ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί ψεύδη και φτηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καταπατήσει εργασιακά δικαιώματα καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η μονιμότητα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν υπάρχει από το 2012». 

 

Αναφέρθηκε στις προσλήψεις, οι οποίες θα γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ «και δεν θα διέπονται από την ισχύουσα στη ΔΕΗ επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, όσοι, βέβαια, από τους παλαιούς μείνουν, αν δεν τους απολύσετε είτε ευθέως είτε  με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου». 

 

Τέλος, έκανε λόγο για ένα «πρόχειρο νομοσχέδιο», το οποίο «καλύπτει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και φυσικά οδηγεί και ακόμη μία φορά στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων». 

 

Ολόκληρη η ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί