ρεπορτάζ: Κάτια Γιαννουκάκου 

σχόλιο: Τάσος Αποστολίδης

 

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών της Θάσου παρακολουθούν με αμηχανία το εύρος των ζημιών που προκάλεσε η πρωτοφανής βροχόπτωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν. 

 

Οι καταστροφές σε υποδομές (οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, γέφυρες), κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και ζωικό κεφάλαιο (μελίσσια, αιγοπρόβατα) είναι αδύνατο να καταγραφούν, είναι όμως ταυτόχρονα πασιφανές ότι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

 

Τέτοιες ζημιές δεν είχαν σημειωθεί ούτε στην τεράστια πυρκαγιά του 2016, η οποία είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος του δάσους στα ορεινά, αλλά δεν είχε «κατέβει» στις κατοικημένες περιοχές που επλήγησαν τώρα από την πλημμύρα – ως επακόλουθο της φωτιάς. Το 2016 καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον όπως και μέρος του ζωικού κεφαλαίου, όμως τρία χρόνια μετά οι ζημιές πλήττουν τους ανθρώπους. 

 

ΔΕΙΤΕ πως περιγράφουν οι Θάσιοι τις καταστροφές 

 

 

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ο οποίος είχε παρακολουθήσει από τα ΜΜΕ τα όσα συμβαίνουν εδώ και δύο μέρες στη Θάσο, μετά την πρώτη αυτοψία που έκανε κυβερνητικό κλιμάκιο με τη συμμετοχή του ίδιου στο νησί, δήλωσε (σχεδόν χαμογελαστός) ότι… δεν είναι και πολύ μεγάλες οι ζημιές

 

ΔΕΙΤΕ τι ισχυρίζεται ο περιφερειάρχης 

 

 

 

Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός: 

 

Μέτιος: Υπάρχουν κάποια θέματα… 

 

Δημοσιογράφος: Από την πληροφόρηση που έχετε, είναι μεγάλο το εύρος των ζημιών στη Θάσο; 

 

Μέτιος: Μέχρι στιγμής δεν έχω την αίσθηση ότι είναι μεγάλες οι ζημιές

 

 

Ευτυχώς δεν ήταν όλοι στον κόσμο τους

 

Σε αντίθεση με τον Χρήστο Μέτιο, πιο ζεστά πήρε το θέμα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος κίνησε εγκαίρως τις διαδικασίες για να μπει στο νησί μεγάλη δύναμη οχημάτων και ανδρών του στρατού και της πυροσβεστικής. ΔΕΙΤΕ τα σχετικά θέματα ΕΔΩ ή ΕΔΩ και ΕΔΩ 

 

Οι ανεκδιήγητες "τσιγκουνιές" και οι καθυστερήσεις για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 

 

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λέγεται πως ο περιφερειάρχης δεν πείστηκε γρήγορα από τις εισηγήσεις των δημάρχων Καβάλας και Θάσου και ότι… χρειάστηκε η μεσολάβηση βουλευτή της Καβάλας για να δώσει το «πράσινο φως». 

 

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι απέτρεψε το να κηρυχθεί το σύνολο του Δήμου Θάσου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αντιπρότεινε να ενταχθούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τη σχετική απόφαση που ακολούθησε να εξαιρεθεί η περιοχή της Παναγίας αλλά και περιοχές όπως η Καλλιράχη, ο Σωτήρας και το Ραχώνι

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ η οποία ΔΕΝ κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε το KavalaNews.GR φαίνεται δρόμος που διασχίζει το παραδοσιακό χωριό της Παναγίας να έχει μετατραπεί σε χείμαρρο και να συμπαρασέρνει τεράστιες ποσότητες νερού, φερτά υλικά, ελαστικά και άλλα απορρίμματα καθώς και οχήματα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια. 

 

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 

Η απόφαση για την Κήρυξη της Θάσου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας αναφέρει: 

 

«Με την υπ. αριθμ. 8378/22.11.2019 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αποφασίσθηκε:

 

Η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Κοινοτήτων Ποταμιάς, Θάσου (σ.σ. Λιμένα), Πρίνου, Μαριών, Λιμεναρίων και Θεολόγου του Δήμου Θάσου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 21-11-2019 στις παραπάνω περιοχές».

 

Η παραπάνω απόφαση εξαιρεί πληγείσες περιοχές όπως η Παναγία, το Ραχώνι, η Καλλιράχη και ο Σωτήρας αλλά εντάσσει περιοχές στις οποίες ζει και δραστηριοποιείται το 80% του μόνιμου πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ