Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό  Ναυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε η Θασιακή Ένωση Καβάλα με αφορμή τις πρόσφατες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου  

 

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:

Κύριε Υπουργέ, 

Με αφορμή τις πρόσφατες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου  Θάσου  οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

 

 

1. Τις πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας - Πρίνου Θάσου εξυπηρετούσαν εδώ και δεκαετίες αποκλειστικά δύο  ναυτιλιακές εταιρίες, η ΑΝΕΘ και η ΝΕΚ, ενώ εδώ και λίγα χρόνια, δραστηριοποιείται στις ίδιες γραμμές και η εταιρία «Όσιος Δαυίδ». Στην Καβάλα και τη Θάσο επικρατεί η εντύπωση ότι ΑΝΕΘ και ΝΕΚ, ιδιαίτερα μετά την έλευση και της τρίτης εταιρίας, έχουν βρει τρόπο να εναρμονίσουν πλήρως την επιχειρηματική τους πολιτική και πρακτική, με συνέπεια να μην λειτουργεί αποτελεσματικά ο ελεύθερος ανταγωνισμός. 

 

 

2. Η εκμετάλλευση σε ετήσια βάση των πορθμειακών  γραμμών Κεραμωτής –  Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου είναι αναμφίβολα κερδοφόρα.

 

 

3. Η πρόσφατη αύξηση των δρομολογίων από 2 σε 3, κατά τη χειμερινή περίοδο, στη γραμμή Καβάλας - Πρίνου Θάσου μας βρίσκει μερικώς ικανοποιημένους, καθώς καθολικό αίτημα όλων των θεσμικών φορέων ήταν τα 4 δρομολόγια.

 

 

4. Η τελευταία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου από τη ΝΕΚ από 5 σε 6 ευρώ (αύξηση 20%), παρά τη μείωση των λειτουργικών εξόδων  (μείωση μισθών εργαζομένων, ειδική τιμή στα καύσιμα), θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη και αγγίζει τα όρια της αισχροκέρδειας. Καθολική απαίτηση Θασίων και Καβαλιωτών είναι η άμεση ανάκληση της αύξησης αυτής και προσαρμογή των ναύλων στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. 

  

 

5.  Επί πλέον οργή και αγανάκτηση προκαλεί στο επιβατικό κοινό η τακτική και των τριών ναυτιλιακών εταιριών, για λόγους οικονομίας στα καύσιμα, να αυξήσουν τη χρονική διάρκεια καθενός δρομολογίου κατά ένα τέταρτο ως μισή ώρα.    

Στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση. 

                                                                                      

Για το Δ.Σ.                                                         

Ο πρόεδρος  

Τσιλογεώργης Νικόλαος