Ενίοτε οι παρελάσεις βγάζουν και ειδήσεις. Συνήθως στις μεγάλες πόλεις. Αυτή τη φορά, η «είδηση» βγήκε από την παρέλαση της Χρυσούπολης την 28η Οκτωβρίου 2019, με μερικές ημέρες καθυστέρησης κι αφού πρώτα μια ακροδεξιά ιστοσελίδα τόνισε, ετεροχρονισμένα, σε δημοσίευμά της ένα απόσπασμα από την ομιλία που έγινε κατά την κατάθεση στεφάνων. 

 

Το επίμαχο δημοσίευμα έκανε το γνωστό «Μακελειό» αναδημοσιεύοντας το βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού ENA channel με την παρέλαση της Χρυσούπολης. Στην αρχή του βίντεο και πριν την παρέλαση, υπάρχουν μερικά δευτερόλεπτα από την εκκλησία και από την κατάθεση στεφάνων. Εκεί φαίνεται η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Χρυσούπολης, Σταυρούλα Χαβελάκη, στην οποία είχε ανατεθεί η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας. 

 

Στο μικρό απόσπασμα που σώθηκε στο βίντεο του σταθμού, η εκπαιδευτικός δε λέει τίποτα παραπάνω από όσα είναι ήδη γνωστά ως ιστορικά γεγονότα με τη μόνη διαφορά, ωστόσο, ότι η αλήθεια αυτή όπως διατυπώθηκε δεν συμβαδίζει με το «κυρίαρχο αφήγημα» των ημερών. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 

 

 

Λέει συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός στο απόσπασμα του βίντεο: 

 

«…’Κατά συνέπεια κύριε Πρέσβη, έχουμε πόλεμο’… Αυτήν την απάντηση αναγκάστηκε να δώσει στον Ιταλό πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι ο απόστρατος συνταγματάρχης και μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς. Και λέω αναγκάστηκε γιατί από την ιστορία αλλά και από την αυτοβιογραφία του, γνωρίζουμε ότι την ώρα που έλεγε αυτά τα λόγια δεν είχε στο μυαλό του ιδέες για αντίσταση και πόσο μάλλον για νίκη. Ούτε πίστευε ότι έπραττε το σωστό, αντιστεκόμενος στον άξονα των Μουσολίνι και Χίτλερ. Στο κάτω-κάτω κι αυτός ο ίδιος (ο Μεταξάς) ήταν στην Ελλάδα το ίδιο πράγμα που ήταν οι δύο προαναφερθέντες στις χώρες τους: φασίστες-δικτάτορες. Ο Ιταλός πρέσβης τού είχε παρουσιάσει ένα μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που απαιτούσε ελάχιστες, πραγματικά, παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας από πλευράς της Ελλάδας….».

 

Μετά τη δημοσιότητα που έδωσε το ακροδεξιό «Μακελειό», το οποίο κατηγορεί την δασκάλα… ως ξανθιά, το βίντεο ξεπέρασε τα 15.000 views ενώ κάτω από το βίντεο, στοχοποιείται με εμετικά σχόλια η εκπαιδευτικός επειδή αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής το πρωί της Δευτέρας, κανένας από τους παριστάμενους δεν αντέδρασε με τα όσα ανέφερε στην ομιλία της η εκπαιδευτικός. 

 

Και πως να αντιδράσει εξάλλου, αφού αυτά δεν λέγονται για πρώτη φορά. Τα ίδια είχε πει σε ραδιοφωνικό σχόλιό του ο Μάνος Χατζιδάκις. Τα είχε πει όλα μέσα σε περίπου 1 λεπτό. 

 

 

 

Επιπλέον, τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται με τον ίδιο τρόπο κι από κρατικούς φορείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η τηλεοπτική παραγωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1993-1994) «Το Έπος του 1940» η οποία προβλήθηκε και πάλι φέτος…