Τελειωμό δεν έχουν οι φήμες που κυκλοφορούν ήδη από τον περασμένο μήνα για πιθανή αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι φήμες αφορούν και στη γεωγραφική ζώνη 2 στην οποία ανήκει ο νομός Καβάλας, όπου είναι πιθανός ο διπλασιασμός του επιδόματος σε σχέση με πέρυσι. 

 

Σύμφωνα με όσα ανεπισήμως έχουν γίνει γνωστά από «διαρροές» του αρμόδιου Υπουργείου και μέσω δημοσιευμάτων που ανακυκλώνονται εδώ και εβδομάδες, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι. 

 

Οι πιθανότερες αλλαγές είναι μόνο στο ύψος της επιδότησης ανά λίτρο και ανά γεωγραφική ζώνη.

 

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Για την 1η Ζώνη (Δράμα, Σέρρες, Έβρος, Γρεβενά κ.α.) είναι πιθανός ο διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός της επιδότηση ανά λίτρο. Συγκεκριμένα, από 12,5 λεπτά το λίτρο, θα λάβουν ή 25 λεπτά ή 37,5 λεπτά ανά λίτρο. 

 

Για τη 2η Ζώνη στην οποία ανήκει ο Νομός Καβάλας (μαζί με Ξάνθη, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κ.α.) οι πληροφορίες θέλουν το επίδομα να διπλασιάζεται στα 25 λεπτά ανά λίτρο

 

Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο συνολικό επίδομα που μπορεί να δοθεί σε νοικοκυριό της Καβάλας (έγγαμοι, σπίτι 100 τμ) μπορεί να φθάσει τα 480€ από τα 240€ που ήταν έως τώρα ή για άγαμους, τα 375€ από τα 187,5 που ήταν έως τώρα. 

 

Τα πάντα όμως θα είναι και πάλι συνάρτηση των τετραγωνικών μέτρων της κάθε κατοικίας, των εισοδημάτων και της οικογενειακής κατάστασης.  

 

Για την 3η και 4η Ζώνη (νότια Ελλάδα) δεν προβλέπεται καμία μεταβολή. Και πάλι όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. 

 

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έχει τυπικά αρχίσει από την 15η Οκτωβρίου αλλά η συνεχιζόμενη καλοκαιρία είναι ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι ανέβαλαν την προμήθειά του. Άλλος λόγος είναι η ασάφεια που υπάρχει έως τώρα για το αν τελικά θα καταβληθεί εντός του 2019 (αντί για τον Ιούνιο του 2020) το επίδομα. Είναι πολλοί αυτοί που σκοπεύουν να κάνουν μεγαλύτερη αγορά ώστε να πετύχουν και καλύτερη τιμή από τα πρατήρια. 

 

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 1,00€ ανά λίτρο (πόλη Καβάλας, Ελευθερές, Πολύστυλο, Κοκκινόχωμα, Κρυονέρι) κι έφτασε τα 1,09€ ανά λίτρο (Θάσος).