γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Σε μερικές εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η γέφυρα του «Κάτω Νοσοκομείου» έσπασε. Από τότε η πόλη έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα που επηρεάζουν όχι μόνο την περιοχή της γέφυρας στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και την παράλληλη οδό Κολοκοτρώνη αλλά και την περιοχή του Περιγιαλίου, του Τιμίου Σταυρού, όπως και την δυτική είσοδο της πόλης από τον Άγιο Σίλλα. 

 

Η Καβάλα έζησε ημέρες παρωδίας κατά τους πρώτους μήνες του ατυχήματος όταν η λύση με τις διαδικασίες της έκτακτης ανάγκης που αρχικώς επελέγη, μεταλλάχθηκε στη συνέχεια σε ένα θέατρο του κομματικού παραλόγου.

 

Το γεγονός ότι κοντεύει να συμπληρωθεί έτος χωρίς να έχει δρομολογηθεί μια λύση, έστω και χρονοβόρα, είναι σαφής ένδειξη ότι η Καβάλα θα μείνει για καιρό με το ίδιο πρόβλημα. 

 

Στα μέρη μας οι γέφυρες αν πέσουν δεν ξανασηκώνονται 

Όταν συνέβη η ζημιά, η διοίκηση της Περιφέρειας δεχόταν κριτική και για ένα άλλο παρόμοιο πρόβλημα: η γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο στον Ίασμο είχε πέσει στις 10 Σεπτεμβρίου του 2017, δηλαδή 14 μήνες πριν από το περιστατικό της Καβάλας. 

 

Στον Ίασμο σήμερα έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια χωρίς λύση στα προβλήματα που προκάλεσε η πεσμένη γέφυρά τους και τώρα αποφάσισαν να το «γιορτάσουν» με ένα νέο «θεσμό»: τα…"Γεφύρεια"!

 

Οι «εορταστικές» εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Είναι ίσως ο μόνος «θεσμός» που οι διοργανωτές του επιθυμούν… να μη συνεχιστεί

 

Οι κάτοικοι του Ιάσμου θέλουν με αυτή την κίνηση να τραβήξουν την προσοχή και να υπενθυμίσουν το ξεχασμένο αλλά σοβαρό τους πρόβλημα, ασκώντας πιέσεις για την αποκατάστασή του.

 

Οι ομοιότητες; Πολλές! 

 

Όπως λένε οι συντελεστές της δράσης «Γεφύρεια 2019» μέχρι τώρα δόθηκαν για το πρόβλημά τους μόνο πρόχειρες λύσεις, όπως το άνοιγμα ενός κόμβου στην Εγνατία Οδό, το άνοιγμα της παλιάς γέφυρας και άλλες προσωρινές λύσεις που κανείς δεν είπε οτι θα είναι μόνιμες – αλλά τελικά ήταν

 

Κανένα πρόβλημα δεν είναι μικρό, ούτε του μικρού Ιάσμου, ούτε της μεγαλύτερης Καβάλας. 

 

Στην περίπτωση της πόλης, ωστόσο, θα ανέμενε κανείς πιο γρήγορα αντανακλαστικά από τις τοπικές αρχές. Η τότε δημοτική αρχή στην Καβάλα πλήρωσε το τίμημα της πεσμένης γέφυρας και της μη λύσης στις εκλογές. Σε επίπεδο Καβάλας, το πλήρωσε και η διοίκηση της Περιφέρειας, άσχετα αν κέρδισε τις εκλογές στους υπόλοιπους νομούς. 

 

Ο χρόνος όμως πέρασε και το πρόβλημα αντί να αρχίσει να αντιμετωπίζεται, αφέθηκε να επιδεινωθεί.

 

Η γέφυρα στην Καβάλα δεν κατέρρευσε στο σύνολό της, παρά μόνο ένα μικρό τμήμα του οδοστρώματος ανάμεσα σε δύο στηρίγματα. Όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε η παραμικρή συντήρηση και ενίσχυση, ώστε η αποκατάσταση να αφορά μόνο στο πεσμένο τμήμα. 

 

Η πλήρης αποκατάσταση σήμερα σκοντάφτει και σε μια, κατά τα άλλα λογική, αμφιβολία ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας μεγάλης γέφυρας που η χρησιμότητά της ήταν να διαπλατύνει έναν δρόμο που πριν και μετά από αυτήν είναι κατά πολύ στενότερος. 

 

Ίσως η άμεση λύση στο πρόβλημα να ονομάζεται «αποτελεσματικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις» που είναι ευκολότερες αφού μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από τον Δήμο Καβάλας

 

Η γέφυρα έπεσε πολύ πριν τις εκλογές. Αποτέλεσε και θέμα των εκλογών. Όλοι οι υποψήφιοι, του σημερινού δημάρχου περιλαμβανομένου, ασχολήθηκαν με αυτήν. 

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης, στις 12 Μαρτίου 2019, 4 μήνες μετά την κατάρρευση, παρουσίαζε τη δική του πρόταση για την αντιμετώπιση.

 

 

 

Τώρα; 

 

Πόσο χρόνο πρέπει να περιμένουμε; Μήπως αντί να ετοιμάσουμε το δικό μας φεστιβάλ «Γεφύρεια» να δούμε ως πόλη το θέμα της γέφυρας κατά προτεραιότητα; 

 

 

Παρακάτω φωτογραφίες από την πεσμένη γέφυρα του Ιάσμου και το φεστιβάλ "Γεφύρεια" που διοργανώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, σε μια προσπάθεια μέσω σάτιρας να τραβήξουν την προσοχή