Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της 25ηςεπετείου της απένειμε για το 2019 το Βραβείο Ευρωπαϊκης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ανθρώπους που βάσει του επιστημονικού και τεχνικού υποβάθρου τους, προώθησαν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αξίες της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

 

Ανάμεσά τους και οΟσμάν Καβάλα, επίτιμος Δημότης της Καβάλας και μέλος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) σε αναγνώριση της εκ μέρους του αφοσιωμένης και ακούραστης προώθησης της γνώσης, της προστασίας και της διατήρησης της επαπειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς των μειονοτικών πληθυσμών και ιδίως για εκείνη των Αρμενίων. 

 

 

Παρά την απουσία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, ο Οσμάν Καβάλα κατέστησε δυνατή τη συνεργασία Τούρκων και Αρμενίων εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων για την προστασία και διατήρηση μερικών από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της αρμενικής κουλτούρας στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την εγγραφή στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCOτου τόπου της Άνι το 2016.

 

 

Ακόμα ένα σημαντικό γεγονός που συνδέεται με την υποστήριξη του Οσμάν Καβάλα ήταν η κίνηση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην Καλλιτεχνική Biennaleτης Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι στα εγκαίνια της στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 φόρεσαν μπλουζάκια και κρατούσαν τσάντες με το πορτρέτο του Οσμάν Καβάλα, διαδηλώνοντας τη στήριξη στο πρόσωπό του ως ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης και του πολιτισμού στη σημερινή Τουρκία. Η απουσία του από την Bienνale είναι μεγάλη απώλεια δήλωσαν οι ίδιοι, διατυπώνοντας παράλληλα την επιθυμία τους να αφεθεί ελεύθερος.

 

 

Το ΙΚΚΙΚ στηρίζοντας τον Οσμάν Καβάλα, που κρατείται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2017 χωρίς καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα, χαιρετίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων για την απονομή σε αυτόν του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019 και την κίνηση των καλλιτεχνικών και εμπορικών κύκλων της Κωνσταντινούπολης.

 

Καβάλα, 16/09/2019

 

Για το ΙΚΚΙΚ,

Ο Πρόεδρος                                          Η Γ.Γραμματέας

Ι.Βύζικας                                            Μ.Ματζουράνη