Τις τελευταίες μέρες, με την αναζωπύρωση της συζήτησης για τους πρόσφυγες, συζήτηση που περιορίζεται στους "εγκλωβισμένους" από το 2016 πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου, η πρώην Δήμαρχος,  με κάθε ευκαιρία, ρίχνει το ανάθεμα για το μακροχρόνιο "εγκλωβισμό", μεταξύ άλλων και στη Λαϊκή Συσπείρωση, που υποτίθεται ότι παραπλάνησε το ΔΣ, με τη θέση που είχε δήθεν εκείνη την περίοδο ότι οι πρόσφυγες θα έμεναν στο στρατόπεδο για 6 μήνες. 

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε και έχουμε ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση. Παραθέτουμε το Πρακτικό της υπ’ αριθ. 14ης/13 Ιουνίου 2016 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου:

 

«Το ερώτημα που τίθεται για μέσα ή έξω από τον ιστό, ναι ή όχι στο Ασημακόπουλου είναι ψευτοδίλημμα, καθότι εκτός του ότι δίνει επιχειρήματα σε αντιδραστικούς κύκλους που σπέρνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δεν απαντά στο «πώς», δηλαδή σε ποιες συνθήκες θα στεγαστούν οι πρόσφυγες. 

 

Η ΛΣ για το θέμα θέτει για ψηφοφορία: 

 

Προσωρινή άμεση μετεγκατάσταση, με καταγγελία των αποφάσεων της Ε.Ε.  που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα και στην περιοχή μας.

 

Καταγγελία του ιμπεριαλιστικού πόλεμου, που διεξάγουν ιμπεριαλιστές στην περιοχή της αν. Μεσογείου, της β. Αφρικής κ.α., με την άμεση εμπλοκή της σημερινής κυβέρνησης. 

 

Ο χώρος της άμεσης μετεγκατάστασης να ικανοποιεί, είτε μέσα είτε έξω από τον ιστό της πόλης, τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων».

 

Σε αυτή τη γραμμή τοποθετηθήκαμε και στη πρόσφατη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκάλεσε για το θέμα ο νυν Δήμαρχος.

 

Στο έργο της διαστρέβλωσης των θέσεων της Λ.Σ. με το δικό του τρόπο συνέβαλλε και η νέα Δημοτική Αρχή με το άκρως ανακριβές Δελτίο Τύπου που εξέδωσε και στο οποίο αναφέρει ότι δήθεν μόνο η παράταξη του κ. Παπαδόιπουλου διαφώνησε. Συνεπώς ο αναγνώστης συνάγει το συμπέρασμα ότι και η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε.

 

Απαντάμε στις διαστρεβλώσεις, τα ψευδοδιλλήματα, τις λαθροχειρίες με τις σταθερές θέσεις της Λ.Σ. που δίνουν απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα των προσφύγων: 

 

--Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

 

--Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος, και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου.

 

--Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Να σταματήσει λοιπόν η κ. Τσανάκα και ο κ. Μουριάδης να ψαρεύουν στα θολά νερά, γιατί αυτά της Λ.Σ. που το ΚΚΕ στηρίζει, είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα. Αλλού βρίσκεται ο βούρκος μέσα στον οποίο πολλοί άλλοι τσαλαβουτούν. 

 

Καβάλα 15-09-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ