«Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο…»

Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι

 

Φρούριο Καβάλας

 

Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 21.00

 

«Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο… Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι», την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Φρούριο Καβάλας στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων, 

 

 

Το μουσικό οδοιπορικό ξεκινάει από τα στενά της Σμύρνης, εκεί όπου έσμιγαν ποικίλες μουσικές παραδόσεις. Θα συναντήσουμε τις εστουντιαντίνες, τα «Πολιτάκια» και τον Γιοβανίκα, θα δούμε πώς ενώθηκαν οι μουσικοί δρόμοι της Δύσης και της Ανατολής και πώς γεννήθηκε το σμυρναίικο τραγούδι.

 

Μετά ο δρόμος θα μας βγάλει στις γειτονιές των προσφύγων. Θα αφουγκραστούμε την ψυχή ενός λαού που συμφιλιώθηκε γρήγορα με την τραγική του μοίρα και αναζήτησε τις χαρές της ζωής στο τραγούδι και στο γλέντι, με τρόπους γνώριμους, που θύμιζαν τις χαμένες πατρίδες.

 

Θα μπούμε στις δισκογραφικές εταιρείες και στα καφενεία με τους φωνόγραφους για να ακούσουμε εκείνους που γεφύρωσαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο και πολίτικο τραγούδι με την παράδοση του ρεμπέτικου: Τον Βαγγέλη Παπάζογλου, τον Πάνο Τούντα, τον Σπύρο Περιστέρη, τον Γιάννη Δραγάτση - Ογδοντάκη, τον Δημήτρη Σέμση, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Κώστα Σκαρβέλη και τον Αντώνη Διαμαντίδη - Νταλγκά.

 

 

Κείμενα: Κυριάκος Λυκουρίνος

Επιμέλεια Χορωδίας: Απόστολος Αθιανός

Τραγούδι: Χορωδία Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας

Μουσική: Λαϊκό συγκρότημα «Τα Πέριξ»: Φώτης Σπαθάρης: μπουζούκι - μπαγλαμά • Πασχάλης Κιούπκιολης: μπουζούκι - κιθάρα • Χρήστος Σαγώνας: κιθάρα - ούτι • Γιώργος Παραπέρογλου: ακορντεόν • Επίσης: Γιώργος Δεληγιάννης: βιολί • Βίκυ Κυριακίδου: τουμπελέκι

 

 

«Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο…»

Μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι

Φρούριο Καβάλας

Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 21.00

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.