γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Διπλασιασμό των εκτάσεων των λατομείων στη Θάσο ζητάνε επιχειρήσεις μαρμάρου με αιτήματα που έχουν υποβάλλει στον τοπικό Δήμο, από την επομένη κιόλας των δημοτικών εκλογών. Συνολικά ζητούνται πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα γης, σε παρθένο δάσος, με ορισμένα από τα αιτήματα να αφορούν σε λατομεία-γίγαντες, πολλαπλάσιας έκτασης από τα σημερινά.

 

Την «καυτή πατάτα» θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή του Λευτέρη Κυριακίδη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγες μέρες. 

 

Σε περίπτωση που τα αιτήματα εγκριθούν, οι νέες τρύπες που θα ανοίξουν στο φυσικό περιβάλλον θα προκαλέσουν, τουλάχιστον για δεκαετίες, τεράστια αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Ήδη τα παλιά λατομεία που λειτουργούν στο νησί εδώ και πολλά χρόνια, είναι ορατά ακόμη κι από την Καβάλα ενώ αποτελούν και την πρώτη εικόνα που βλέπει κάποιος φτάνοντας στο νησί με το φέρι. 

 

Τους άνοιξε η όρεξη, μετά από 8,5 χρόνια «ανομβρίας»

 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 8,5 χρόνια, της διοίκησης Κώστα Χατζηεμμανουήλ στη Θάσο, δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα αίτημα για νέο λατομείο ενώ για πρώτη φορά μπήκαν αυστηροί κανόνες τόσο για τα μέτρα γης που χρησιμοποιούνται, όσο και για την πληρωμή τελών με βάση την μέτρηση των όγκων που εξορύσσονται. 

 

Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξαν περιπτώσεις διοικητικών αποβολών επιχειρήσεων που παρανομούσαν ενώ, επίσης για πρώτη φορά, εφαρμόστηκε ο νόμος που προβλέπει αποκατάσταση ανενεργών λατομείων.

 

Μετά από τόσα χρόνια «ανομβρίας» και «σφιχτής» πολιτικής στο χώρο του μαρμάρου, φαίνεται ότι άνοιξε τώρα η όρεξη των μαρμαράδων, οι οποίοι ζητούν κυριολεκτικά γη και ύδωρ μέσα στο παρθένο δάσος.

 

Ζητάνε δασικά «φιλέτα» για λατομεία-γίγαντες 

 

Μόνο μέχρι τον Ιούλιο, είχαν υποβληθεί 7 αιτήματα για ισάριθμες εκτάσεις, από 5 διαφορετικές επιχειρήσεις (2 εκ των επιχειρήσεων ζητούν από 2 εκτάσεις η κάθε μία). Οι εκτάσεις που ζητούν βρίσκονται πάνω από τον Λιμένα και έξω από την Παναγία. 

 

Ορισμένες επιχειρήσεις ζητούν «κανονικές» εκτάσεις, δηλαδή με μέγεθος όσο ένα τυπικό λατομείο, από αυτά που ήδη λειτουργούν, όμως ορισμένα αιτήματα αφορούν σε τεράστια λατομεία, με μέγεθος έως και 10 φορές πάνω από ένα κανονικό λατομείο

 

Ενδεικτικά, υπάρχουν δύο εταιρίες που ζητούν λατομεία περίπου 30 στρεμμάτων έκαστη (Λιμένας και Παναγία αντίστοιχα), καθώς και μία τρίτη που ζητά λατομείο περίπου 50 στρεμμάτων (Λιμένας). 

 

Υπάρχει όμως και εταιρία που ζητά δύο πολύ μεγάλες λατομικές εκτάσεις, 200+200 στρεμμάτων (αμφότερες στον Λιμένα). Μια άλλη εταιρία, ζητά κι αυτή δύο εκτάσεις, ακόμη μεγαλύτερες, 250 και 300 στρεμμάτων (αμφότερες στην Παναγία). 

 

Εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, οι λατομικές εκτάσεις από τα 1.600 στρέμματα που είναι σήμερα θα αυξηθούν στα 2.700-3.000 περίπου ενώ οι τουρίστες που θα φτάνουν με το φέρι στο βασικό λιμάνι του νησιού, θα βλέπουν διαδοχικές «τρύπες» στα βουνά πάνω από τον Λιμένα. 

 

«Βροχή» αιτήσεων από την επομένη των εκλογών 

 

Τα αιτήματα άρχισαν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (την προηγούμενη μέρα διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών που ανέδειξε νέα δημοτική αρχή στη Θάσο). Έκτοτε, σχεδόν κάθε εβδομάδα που περνά, κατατίθεται και νέο αίτημα με τον «λογαριασμό» να μεγαλώνει συνεχώς. Σχετικά "δείγματα" υπήρξαν άλλωστε και σε επίπεδο δηλώσεων ή ανακοινώσεων από διάφορες εταιρίες. 

 

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν σε εκτάσεις άνω του ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων ενώ εκτιμάται ότι τα αιτήματα θα συνεχιστούν όλο τον μήνα Αύγουστο αλλά και μέχρι το τέλος του έτους. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέχρι τώρα κατατεθέντα αιτήματα, δεν περιλαμβάνονται οι τοπικές επιχειρήσεις μαρμάρου που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί και δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για νέα λατομεία ή επέκταση των υφιστάμενων. 

 

Επειδή τις τελευταίες δύο τετραετίες, απορρίφθηκαν όλα τα αιτήματα που κατατέθηκαν, η μόνη λατομική δραστηριότητα στο νησί περιορίστηκε στα όρια των λατομείων που είχαν αδειοδοτηθεί από τις δημοτικές διοικήσεις Μερέση και Καπόλλα και από τις παλιές (προ του 1999) κοινότητες. 

 

«Καλπάζει» η τοπική οικονομία, γεμάτα τα δημοτικά ταμεία 

 

Το σύνολο σχεδόν της οικονομίας στη Θάσο βασίζεται σήμερα στον τουρισμό που την τελευταία δεκαετία σημειώνει απανωτά ρεκόρ. Σύντομα αναμένεται να συγκρουστούν οι φωνές που ζητούν προστασία περιβάλλοντος και τοπίου με τις φωνές περίπου 15-20 επιχειρηματιών που ζητούν αύξηση της λατομικής δραστηριότητας. 

 

Κι ενώ τα επιχειρήματα των πρώτων είναι αυτονόητα, οι δεύτεροι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι η αύξηση (διπλασιασμός στην προκειμένη περίπτωση) της λατομικής δραστηριότητας θα βοηθήσει το σύνολο της κοινωνίας. 

 

Πέρα από τα ρεκόρ στον τουρισμό που ευνοούν τη «ραχοκοκαλιά» της τοπικής οικονομίας, ακόμη και το «κοινό ταμείο» των Θασίων είναι γεμάτο. Ο Δήμος Θάσου για πρώτη φορά στην ιστορία του παρουσιάζει ταμειακά διαθέσιμα και μια εικόνα πλεονασμάτων, χωρίς οφειλές και «ανοίγματα».

 

Τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία δεν δόθηκε ούτε μία λατομική άδεια, πολλαπλασιάστηκαντα δημοτικά έσοδα από τα υφιστάμενα λατομεία, με τον Δήμο να εφαρμόζει μια αυστηρή μέθοδο μέτρησης που δεν άφηνε περιθώρια για εκμετάλλευση από όσους απέφευγαν να δηλώνουν τις ποσότητες που εξορύσσουν. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η επαναλειτουργία από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της επί χρόνια ανενεργής γεφυροπλάστιγγας, που με τη σειρά της συνέβαλε στο να μειωθούν οι αδήλωτες ποσότητες. 

 

Παρά τον «τοίχο» που είχε σηκωθεί απέναντι στα αιτήματα για νέα λατομεία, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αυτών δεν ατόνησε ποτέ. Κι αυτό έγινε σαφές όταν οι εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή δημοτικής αρχής. 

 

Η πολιτική κατάσταση στη Θάσο 

 

Τώρα την πολιτική ευθύνη για την έγκριση ή απόρριψη των νέων αιτήσεων θα την αναλάβει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτό, η διοίκηση Κυριακίδη δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, αφού της λείπει μία μόλις έδρα για να μπορέσει να περάσει τέτοια θέματα. 

 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει ότι θα έχουμε «θερμό» χειμώνα, αφού το σύνολο των παρατάξεων της νέας αντιπολίτευσης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο -προγραμματικά τουλάχιστον- έχει θέσεις που αντιτίθενται στην αύξηση των λατομικών εκτάσεων

 

Ο νέος δήμαρχος δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει, ως προς τα λατομεία, ωστόσο έδωσε δείγματα γραφής κατά την προεκλογική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι στις προεκλογικές του ομιλίες, όχι απλά υποστηρίχθηκε η λατομική δραστηριότητα αλλά πλέχτηκε και το εγκώμιο της μεγαλύτερης λατομικής επιχείρησης του νησιού. 

 

 

 

Αν τελικά η διοίκηση Κυριακίδη αποφασίσει να δώσει το «πράσινο φως» για τις νέες «τρύπες» του 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων στο παρθένο δάσος, θα πρέπει να βρει συναίνεση και συγκεκριμένα να εξασφαλίσει μία ή περισσότερες ψήφους από τις τρεις παρατάξεις της νέας αντιπολίτευσης: Χατζηεμμανουήλ, Χρυσάφη, Θεοδωρίδη.