Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2019 στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Τάσου Καρασαββόγλου με την παρουσία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης Στρατή Πλωμαρίτη, συμμετείχε η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η κ. Ελευθεριάδου δήλωσε τα εξής:

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 5/7/2019 και την απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που ελήφθη στις 11/6/2019, έθεσε το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στις νησιωτικές περιοχές. 

 

Το ΦΕΚ αυτό είναι το κυριότερο και το πιο χρονοβόρο βήμα που ήταν αναγκαίο να γίνει για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου. 

 

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησής μας ήταν ξεκάθαρη έστω και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές με την έκδοση του ΦΕΚ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πλέον, θα παρακολουθώ από αύριο κιόλας το συγκεκριμένο θέμα. Στόχος μου είναι να πιέσω προς κάθε κατεύθυνση για να επισπευστεί ένα έργο που όλοι μας συμφωνούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας αλλά και επείγον για τη Θάσο. 

 

Σημαντικό είναι επίσης να θέσουμε τις σωστές βάσεις από τώρα ώστε να αιτηθούμε τον ακριβή αριθμό ατόμων σε νοσηλευτές και γιατρούς που χρειαζόμαστε για τη σωστή λειτουργία της Μονάδας. 

 

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας & Θράκης Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος είναι γιατρός και γνωρίζει το θέμα σε όλη του διάσταση, μάς ενημέρωσε ότι εκτός από τα πέντε μηχανήματα είναι απαραίτητη η διαρκής παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Άρα χρειαζόμαστε τώρα περαιτέρω ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πρίνου, από αυτή που έχει ήδη συντελεστεί τα 4 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Σήμερα που έχει εξασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο, απαιτείται η συνεργασία όλων μας ώστε εκτός από εξοπλισμό και προσωπικό, να δοθεί λύση και στο θέμα της κτιριακής υποδομής που απαιτείται να κατασκευαστεί μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Υγείας Πρίνου. 

 

Απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση ταχύτητα ώστε να ανακουφιστούν οι 28 συμπολίτες μας από το νησί της Θάσου οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Καβάλας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο Γολγοθάς αυτών των ανθρώπων που μετά την αιμοκάθαρση πρέπει να υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, μετακίνησης με πλοίο, με κάθε πιθανή καιρική συνθήκη. 

 

Δεν είναι απλώς καθήκον όλων μας. Είναι επείγουσα ανάγκη, να εξασφαλίσουμε καλύτερη ζωή σε αυτούς τους ανθρώπους που ξεκινούν από όλα τα μέρη του νησιού για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, βάζοντας ακόμα και τον εαυτό τους σε κίνδυνο μιας και στη διάρκεια της μετακίνησης μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές ακόμα και μοιραίες για την ίδια τους τη ζωή. 

 

Η αιμοκάθαρση για έναν Θάσιο νεφροπαθή πρέπει να σταματήσει να αποτελεί επείγον περιστατικό. 

 

Και μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα για την οποία υπήρξε πολιτική δέσμευση από όλες τις πλευρές, πιέζουμε ώστε να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας στη Θάσο με όλες τις άλλες απαραίτητες ειδικότητες γιατρών αλλά και πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται και με τις διακομιδές νεφροπαθών και άλλων ασθενών. 

(δελτίο Τύπου)