Γεια σας συμπολίτες μου, είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι πάλι εδώ, σε αυτή την πόλη που τόσο αγάπησα. Στην πόλη που πέρασα τις πιο όμορφες στιγμές, τα παιδικά μου καλοκαίρια. Και είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, μαζί με τον Β. Βασιλικό, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν κορυφαίο διανοούμενο, που μου έχει κάνει την μεγάλη αυτή τιμή, να ηγηθεί της μεγάλης προσπάθειάς μας, ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και μου ζήτησε ένα πράγμα μόνο, όταν του πρότεινα να είναι υποψήφιος, και το ζήτησε σε μένα, λέγοντας το ναι, ενώ ήξερα πόσες πολλές φορές του είχε ζητηθεί, ακόμα και από έναν άνθρωπο που αγαπούσε και εκτιμούσε, τον Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και αρνήθηκε. Αλλά σε εμένα είπε ναι, με μια προϋπόθεση. Να οργανώσουμε μια συγκέντρωση εδώ, στη γενέτειρά του, στην Καβάλα. Και να κάνει αυτός τον εισαγωγικό λόγο. Και δεν του χαλάσαμε σήμερα το χατίρι. Και είμαστε χαρούμενοι και χαρούμενες για αυτό. Και τον αγαπάμε πολύ.

 

Πολίτες της Καβάλας, η σημερινή σας παρουσία εδώ, είναι το πιο απτό μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, ότι η κάλπη στις 7 του Ιούλη θα είναι άδεια, ότι μπροστά μας έχουμε έναν μεγάλο αγώνα, και όποιοι νομίζουν ότι αγώνας αυτός έχει κριθεί, κάνουν μεγάλο λάθος. Γιατί, σήμερα, με την παρουσία σας εδώ, μας δίνετε δύναμη αισιοδοξίας και πίστης για τη μεγάλη ανατροπή. Και ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι άλλα είναι τα κριτήρια της ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές και άλλα στις εθνικές, όπου αποφασίζουμε ποιος και με ποιο σχέδιο θα μας κυβερνήσει. Στις εθνικές εκλογές αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη αλλά δημιουργική πορεία που ξεκινήσαμε 4 χρόνια πριν, πορεία προς τα εμπρός ή αν θα γυρίσουμε πίσω, στην εποχή που όλοι και όλες θέλουμε να ξεχάσουμε, όπου ο καθένας μόνος του θα παλεύει να επιβιώσει, και όποιος αντέξει. Στις εθνικές εκλογές, λοιπόν, δεν αποφασίζουμε ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουμε, ούτε και θα στείλουμε μηνύματα, δικαιολογημένα ίσως, αλλά σε αυτές τις εκλογές, σε αυτή την κάλπη αποφασίζουμε για τη ζωή μας, για το μέλλον μας. Και η απόφαση αυτή θα είναι βαριά και κρίσιμη. Το καταλαβαίνει αυτό ο καθένας και η καθεμιά.

 

Προσπαθούν οι αντίπαλοί μας και οι γνωστοί φίλοι τους στα ΜΜΕ, να μας πείσουν ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. Δεν χρειάζεται καν να ανοίξει αυτή η κάλπη. Είναι λένε προδιαγεγραμμένο ότι οι Έλληνες θα επιστρέψουν πίσω σε αυτούς που χρεοκόπησαν τον τόπο. Και προσπαθούν βουβά, μέσα στη λήθη, μέσα στη θερινή ραστώνη, να επιβάλλουν μια πραγματικότητα που τους βολεύει. Όμως και πάλι, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, κάνουν λάθος. Προσπαθούν να μας οδηγήσουν στα βουβά, εκεί που θέλουν. Όμως η δική μας φωνή, η δική σας φωνή, δεν θα σωπάσει. Η δική σας φωνή θα ακουστεί και πάλι δυνατά, απ` άκρο σ` άκρο αυτής της χώρας.
Ας τους αφήσουμε μέσα στο περίσσευμα της αλαζονείας, που ξεχειλίζει σε κάθε τους έκφραση. Ας τους αφήσουμε να ράβουν από τώρα κοστούμια υπουργικά, γιατί τους έλειψαν οι καρέκλες της εξουσίας, που με αυτές γεννήθηκαν και σε αυτές μεγάλωσαν. Ας τους αφήσουμε να δείχνουν την αλαζονεία και τον κυνισμό τους. Να περιφέρονται στα τηλεοπτικά πάνελ με ύφος χιλίων καρδιναλίων και να επιχαίρουν. Να εκβιάζουν και να απειλούν ότι θα εκδικηθούν την ελληνική κοινωνία, αν δε τους δώσει μάλιστα λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή, γιατί; Για να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι, ακόμη πιο εκδικητικοί, ακόμη πιο αλαζόνες. Ας τους αφήσουμε λοιπόν να εκτίθενται, και ας οργανώσουμε εμείς την προσπάθειά μας με πίστη ότι μπορούμε, τις τελευταίες μέρες, να δουλέψουμε για να γυρίσουμε το παιχνίδι. Με πίστη, πείσμα, δύναμη, αλλά κυρίως εξηγώντας στους ανθρώπους με την λογική, βάζοντάς τους να θυμηθούν τι πέρασαν από το 2010 έως το 2014, και τι καταφέραμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Να εξηγήσουμε στους ανθρώπους γύρω μας, ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης.

 

Δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου ο λαός μας, και θυμάται της μεγάλες δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη, που μειώθηκαν στο 40% οι μισθοί και οι συντάξεις, που γεμίσαμε λουκέτα στην αγορά, που οδηγήθηκαν 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας στην ανεργία. Η Ελλάδα, όμως, που σήμερα βγήκε από τα μνημόνια, είναι μια χώρα που χρειάζεται ενότητα και προοπτική για την επόμενη μέρα. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή την ασφάλεια δεν μπορούν να τη δώσουν αυτοί που για τρία χρόνια κραδαίνουν τα όπλα του μίσος και του διχασμού. Αυτοί που θέλουν να εκδικηθούν, όχι την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ίδιο τον ελληνικό λαό, που τους γύρισε την πλάτη το 2015. 
Εμείς, όμως, πολίτες της Καβάλας, ήρθαμε για να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, και μαζί να χτίσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο κρατώντας τις μεγάλες αξίες που μας κληρονομεί η βαριά μας ιστορία, αλλά γράφοντας νέες σελίδες. Και σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι απέναντι στην ιστορία, και κυρίως για τις πολύ δύσκολες επιλογές που κάναμε, το κρίσιμο εκείνο καλοκαίρι του 2015, όπως μας θύμισε ο Β. Βασιλικός. Γιατί καταφέραμε τελικά τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από την κατάσταση πολιορκίας, από την κατάσταση άρσης εθνικής κυριαρχίας που οδηγήθηκε το 2010. Και καταφέραμε να πετύχουμε εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν. Και το καταφέραμε προστατεύοντας τη κοινωνική πλειοψηφία από τις οδύνες και τη λεηλασία που οι πιστωτές μας σκόπευαν να την υποβάλουν. Και τώρα, σε αυτές τις εκλογές, έχουμε τη πολυτέλεια να συζητάμε για το μέλλον της χώρας μας, διαφορετικά απ’ ότι μάθαμε να συζητάμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μιλάμε για το μέλλον, να συγκρίνουμε προγράμματα και σχέδια για την επόμενη μέρα. 
Πολίτες της Καβάλας, φίλες και φίλοι, το δικό μας σχέδιο μας, είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά. Το δικό μας σχέδιο είναι να γίνει η Ελλάδα ξανά δυνατή, μια χώρα που δεν θα είναι σε άρση εθνικής κυριαρχίας. Το σχέδιο μας είναι αυτή την Ελλάδα να την χτίσουμε όλοι μαζί. Να μην είναι ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση.

 

Εμείς έχουμε μια μεγάλη φιλοδοξία για την πατρίδα μας. Θέλουμε μια Ελλάδα να προοδεύει παντού, σε κάθε τομέα. Την Ελλάδα, που από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης τα χρόνια της κρίσης, έγινε ήδη υπόδειγμα της ανάκαμψης. Θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, και δε ξεχνάμε ότι την καταστροφική πενταετία 2010-2014, 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας βγήκαν στην ανεργία. 
Ούτε ξεχνάμε, όμως, ότι επί των ημερών μας 400.000 συμπολίτες μας γύρισαν σε θέσεις εργασίας. Ούτε ξεχνάμε, όμως, ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 11%. Ότι 250.000 εργαζόμενοι έχουν πια καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες, γιατί επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μπορούμε και έχουμε το σχέδιο, η ανεργία να πέσει ακόμα περισσότερο την επόμενη τετραετία, και στο τέλος της επόμενης τετραετίας να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα. Και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας, όχι απλά η πλειοψηφία. Μπορούμε και θα το πετύχουμε, να τελειώνουμε με το σκληρό καθεστώς της ελαστικής και της μαύρης εργασίας.

 

 

 

Εμείς θέλουμε, επίσης, μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Συμπληρώνουμε φέτος τέσσερα έτη με συνεχής αναπτυξιακούς ρυθμούς μετά τη τρομακτική ύφεση που έζησε η χώρα, πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης, από το 2010 ως το 2014. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις φέτος καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας. Οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις την τελευταία τριετία. Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά δρόμο που πρέπει να συνεχίσουμε να τον διαβαίνουμε προς τα μπρός. Όχι να κάνουμε αναστροφή και να γυρίσουμε πίσω. Γιατί αυτό είναι το διακύβευμα της 7ης Ιουλίου. Αν θα συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες να πηγαίνουμε μπροστά, ή θα κάνουμε αναστροφή και θα γυρίσουμε πίσω. 

 

Θέλουμε, επίσης, μια Ελλάδα που θα παρέχει ασφάλεια σε κάθε πολίτη. Με καθολική πρόσβαση όλων σε καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά σχολεία και πανεπιστήμια για τη νέα γενιά. Σχολεία που θα ανοίγουν στην ώρα τους, με δασκάλους, καθηγητές, βιβλία και όχι στην μέση της χρονιάς. Και πανεπιστήμια όπου τα παιδιά μας θα μπορούν να παίρνουν ποιοτικές γνώσεις υψηλού επιπέδου. Θέλουμε επίσης μια ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δεν θα αφήνει κανένα συμπολίτη μας στο περιθώριο με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Μια κοινωνία που δε χτίζεται στον ανταγωνισμό και την επιβίωση του πιο δυνατού, αλλά θα εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την κοινή αφετηρία για όλους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους ξεχωριστές δυνατότητες. Και δεν θα κόβει σε κανέναν τα φτερά του αυτή η πολιτεία, επειδή δεν έτυχε να γεννηθεί πλούσιος. Διότι εμείς θέλουμε όλων των Ελλήνων τα παιδιά να έχουν ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση, στην προοπτική, στην προκοπή, στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος. 
Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή. Με ένα κράτος δίπλα στον πολίτη. Όχι βάρος. Όχι συνώνυμο του ρουσφετιού και της ρεμούλας. Με ένα Δημόσιο σύγχρονο και αξιοκρατικό. Όχι ένα τέρας γραφειοκρατίας, ρουσφετιών και δυσπραγίας. Και με ένα νέο Σύνταγμα που θα προωθεί τη λαϊκή συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο. Που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά και που θα βάζει τέλος στα προνόμια των υπουργών και των επαγγελματιών της πολιτικής, διότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και δεν μπορούν να έχουν οι υπουργοί το προνόμιο, το ξεχωριστό προνόμιο, απ’ ότι όλοι οι υπόλοιποι πολίτες απέναντι στη δικαιοσύνη.

 

Μια νέα Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο του 21ου αιώνα. Μια νέα Ελλάδα δίκαιη και ισχυρή. Μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Μια χώρα όμως που θα δίνει ταυτόχρονα το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών, όπως κάναμε με την στάση μας, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Και ταυτόχρονα θέλουμε μια Ελλάδα που θα χτίζει συμμαχίες, ενισχύοντας το ρόλο της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια Ελλάδα που δεν θα απειλείται από κανέναν, γιατί είναι πια ισχυρή, και που δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο.
Και να το ξέρουν καλά αυτοί που αναπαράγουν διαρκώς κορώνες και απειλές για την Ελλάδα. Τα λόγια σας είναι λόγια του αέρα. Γιατί η Ελλάδα είναι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή χώρα. Με ισχυρότερες συμμαχίες και ερείσματα από ποτέ. Πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Δύναμη σιγουριάς και ασφάλειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ταυτόχρονα και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στα Βαλκάνια.

 

 

 

Και θέλω φίλες και φίλοι, καβαλιώτες και καβαλιώτισσες, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, μακεδόνες και μακεδόνισσες, ότι ναι, αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι που κάναμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, λύνοντας ένα θέμα που ήταν ανοιχτό για δεκαετίες για να κερδίζουν μονάχα οι πατριδοκάπηλοι και από την εδώ και από την άλλη πλευρά. Είμαστε περήφανοι διότι αποκαταστήσαμε την ιστορία μας, την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Όσο και αν προσπάθησαν πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια και η πραγματικότητα. Δείτε τους φαντάρους μας. Δείτε τους αξιωματικούς μας, δείτε τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που είναι εκεί. Είναι εκεί και εγγυώνται την ασφάλεια. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, και όχι τα τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη. Ναι, αυτό είναι πατριωτισμός, να υπερασπίζεσαι τα συμφέρονται της χώρας σου, ακόμα και πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, και έχοντας πολιτικό κόστος. Και σκεφτείτε, σήμερα, αν ήταν πριν από λίγους μήνες εκεί να εκπαιδεύουν τον στρατό της γειτονικής χώρας. Αυτοί που σήμερα προκαλούν και παίζουν παιχνίδια με την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Ναι λοιπόν, ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, και είμαστε περήφανοι που το κάναμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός και ισχυροποιήσαμε τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα. 
Η ΝΔ, όμως, και στο ζήτημα αυτό επέλεξε να διχάσει της Ελληνίδες και τους Έλληνες. Άνοιξε τις αγκαλιές της σε ένα κίνημα εθνολαϊκισμού. Έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ακραίες φωνές, και προσπάθησε να υφαρπάξει με αυτό τον τρόπο, στα θολά νερά, ψήφους. Όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά το συμφέρον του κόμματος μπροστά.
 

 

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το ίδιο επιχειρεί να κάνει. Εκβιάζει τους πολίτες, λέγοντας ότι αν τυχόν δεν τους δώσει λευκή επιταγή – δεν τους δώσουν οι πολίτες λευκή επιταγή, στην κάλπη, θα τους τιμωρήσει, λέει, με απανωτές εκλογές. Να λοιπόν ποια είναι η διαφορά μας. Εμείς, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σεβόμενοι απόλυτα την δημοκρατική επιλογή, την λαϊκή ετυμηγορία, είπαμε όχι, η Αριστερά στον τόπο έχει άλλο ήθος και άλλο ύφος. Ούτε μία μέρα δεν θα καθίσουμε στις θέσεις εξουσίας. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και θα δώσει εντολή. Και το είπαμε αυτό, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του κόμματος, αλλά ήταν και είναι προς το συμφέρον της πατρίδας. Διότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, μέσα στο καλοκαίρι, θα έβλαπτε και την οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και τα εθνικά μας ζητήματα, τα οποία είναι ανοικτά τούτες τις ημέρες. Και ζητάμε, ναι, εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε μπροστά.
Τι λέει όμως ο κ. Μητσοτάκης; Λέει, αν δεν μου δώσετε λευκή επιταγή, εγώ στα παλιά μου τα παπούτσια και η θερινή περίοδος – στα παλιά μου υποδήματα και η οικονομία και τα εθνικά θέματα, εγώ θα οδηγήσω τη χώρα ξανά και ξανά σε εκλογές. Να λοιπόν η διαφορά μας. Εμείς είμαστε ένα κόμμα, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Αυτοί, απ΄ ότι αποδεικνύεται, είναι ένα κόμμα της αλαζονείας, ένα κόμμα που το μόνο που κοιτάει είναι το δικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον της πατρίδας.
Προσπαθούνε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να πετύχουνε τι; Να πετύχουν να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη, δίχως να σκέφτονται, δίχως να γνωρίζουν τα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων.

 

 

Αρνούνται κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Αρνούνται τη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Και φυσικά, αποφεύγει κάθε αντιπαράθεση η Νέα Δημοκρατία, του αρχηγού, της με εμένα προσωπικά. Ούτε δεμένος δεν θα ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης, σε μια πρόσωπο με πρόσωπο πολιτική αντιπαράθεση. Για να μιλήσω με όρους ποδοσφαιρικούς, έχουν κλειστεί στην άμυνα με 11 παίχτες και κάθε φορά που έρχεται η μπάλα την πετάνε στην εξέδρα. Είναι λίγο δύσκολο, πράγματι να καταφέρουμε να πετύχουμε τέρμα όταν η αντίπαλη ομάδα είναι με 11 πάνω στην γραμμή, αλλά εμείς, θα το πετύχουμε το τέρμα, διότι έχουμε τη δύναμη και τη στήριξη του ελληνικού λαού που καταλαβαίνει τι παιχνίδι παίζεται και τούτες τις ημέρες γιατί κρύβονται, γιατί ζητούν λευκή επιταγή. Κρύβονται γιατί φοβούνται την αντιπαράθεση των επιχειρημάτων. Κρύβονται γιατί έχουν σκελετούς μέσα στις ντουλάπες τους. Κρύβονται και ταυτόχρονα ζητούν λευκή επιταγή, διότι έχουν ένα πρόγραμμα που θέλουν να εφαρμόσουν, το οποίο είναι ακραία αντιλαϊκό και το οποίο θα γυρίσει τη χώρα ακριβώς εκεί που σταμάτησε ο κ. Σαμαράς το δικό του έργο, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του αυταρχισμού και της καταστολής. 
Επαναλαμβάνουν διαρκώς το ίδιο τρίπτυχο που ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά όλων. Τι λένε; Λιγότεροι φόροι, καλύτερες δουλειές, ισχυρή ανάπτυξη. Ποιοι μας λένε για λιγότερους φόρους; Αυτοί που  επί κυβερνήσεως Σαμαρά επέβαλαν τη συντριπτική πλειοψηφία της φορολογικής επιβάρυνσης. Ποιοι μιλάνε για καλύτερες δουλειές; Αυτοί που  οδήγησαν ένα εκατομμύριο Έλληνες σχεδόν όποιον μιλούσε ελληνικά, στην ανεργία. Και ποιοι επαναλαμβάνουν για ισχυρή ανάπτυξη; Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή αποανάπτυξη και ύφεση – χάσαμε το 25% του εθνικού μας πλούτου – δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό για μια χώρα σε καιρό ειρήνης.
Όταν λοιπόν επαναλαμβάνουν μονότονα αυτό το τρίπτυχο χωρίς κυρίως να εξηγούν πώς θα γίνουν όλα αυτά, είναι σαν να ακούμε με άλλα λόγια, το περίφημο που ακούγαμε κάποιες άλλες εποχές, το 2009, προεκλογικά, λεφτά υπάρχουν. Και είδαμε μετά τις εκλογές που ήταν τα λεφτά. Και τώρα, έχουν προσθέσει άλλο ένα σλόγκαν στη φαρέτρα των εύηχων συνθημάτων: Αυτοδύναμη Ελλάδα.
Ας πούμε λοιπόν στους πολιτικούς μας αντιπάλους το εξής: Η Ελλάδα, αν δε το καταλάβατε, είναι ήδη αυτοδύναμη. Διότι από τις 21 Αυγούστου το 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια, πατάμε ξανά στα πόδια μας γερά. Ρυθμίσαμε το χρέος, έχουμε πλεονάσματα αντί για ελλείμματα. Έχουμε 34 δις απόθεμα στα δημόσια ταμεία, ενώ αυτοί μας τα αφήσανε άδεια, να μην μπορούμε να πληρώνουμε τις συντάξεις, μήνα με το μήνα. Ταυτόχρονα, έχουμε το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού στις αγορές, αυτό που ποτέ άλλοτε δεν είχε η Ελλάδα.
Αυτή λοιπόν, ναι, είναι αυτοδύναμη Ελλάδα. Είναι αυτοδύναμη πατρίδα. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν θέλουν την Ελλάδα αυτοδύναμη. Μόνο το δικό τους κόμμα θέλουν. Και το θέλουν για να κάνουν τι; Να συνεχίσουν αυτό το καταστροφικό έργο. Να κάνουν ξανά τη χώρα λειψή και ασθενική, να εξαρτάται από μια δόση. Από τους δανειστές. Να δίνει τα πάντα στους δανειστές για να βγάλει το μήνα.
Να βυθίζεται στην ύφεση. Να γονατίζει το λαό της, για να ευημερούν κάποιοι, λίγοι και εκλεκτοί. Αυτοί με τους οποίους έχει ήδη κλείσει συμφωνίες, για να ξεπουλήσουν μέρος του ΕΣΥ, μέρος της ΔΕΗ, μέρος των μεγάλων επενδύσεων, όπως το Ελληνικό. Αυτούς με τους οποίους ήδη έχουν κάνει συμφωνίες, τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους της ιδιωτικής ασφάλισης για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων μας, που θα ξαναδούν ίσως, αν συμβεί αυτό, να κόβονται οι συντάξεις τους ξανά, για να κερδίζουν κάποιοι ιδιώτες.

 

 

 

Λέμε λοιπόν, φίλες και φίλοι, ότι δεν να μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω σε αυτές τις εποχές. Δεν μας αξίζει να επιστρέψουμε ξανά πίσω. Ο ελληνικός λαός δεν πάσχει από αμνησία. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και γνώση. Μας κατηγορούν πολλές φορές, ότι δήθεν εμείς επικαλούμαστε τον φόβο. Όχι, δεν είναι φόβος. Είναι η λογική. Εμείς πάντοτε κερδίζαμε και θα κερδίζουμε με την ελπίδα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Την ελπίδα που γεννά ο αγώνας μας και η αισιοδοξία μας. Την ελπίδα των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς,. Των ανθρώπων της δημιουργίας και της εργασίας. Δεν είναι ο φόβος, αλλά είναι η λογική. Είναι η λογική, γιατί οι συνέπειες των πράξεών τους είναι ακόμη εδώ. Το κράτος που έφτιαξαν, η αγορά εργασίας που διέλυσαν, τα νοσοκομεία και τα σχολεία που έκλεισαν. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Τα παιδιά μας, οι φίλοι μας, οι συμφοιτητές μας που φύγανε στο εξωτερικό κατά χιλιάδες για να βρούνε μια καλύτερη ζωή. Δικά τους έργα είναι όλα αυτά. Δεν έγιναν επί των ημερών μας αυτά τα έργα. Δικά τους έργα είναι, και δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβούν. Είμαστε όλοι εδώ, για να εγγυηθούμε την επόμενη ημέρα για την πατρίδα μας.

 

 

Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που προσπάθησε μέσα σε δύσκολες συνθήκες - τις πιο δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης ιστορίας – είναι ένα κόμμα το οποίο ανιχνεύει τον δρόμο μέσα στα μονοπάτια εκείνα, της μεγάλης παράδοσης, της πλατιάς και προοδευτικής παράταξης – είναι ένα κόμμα το οποίο όλα αυτά τα χρόνια, μας απορρόφησε η προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που βρήκαμε μπροστά μας. Και κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλείψεις. Είχαμε και καθυστερήσεις. Μάθαμε όμως από αυτά τα λάθη, γιατί μας τα υπενθύμισαν πρώτα από όλα οι άνθρωποι που μας έφεραν εδώ. Και λάθη, κάναμε και παραλείψεις είχαμε. Ένα πράγμα θέλω να σας πω κοιτώντας σας στα μάτια. Ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, ποιους εκπροσωπούμε. Ποιοι μας έστειλαν στις θέσεις διακυβέρνησης. Για ποιων τα συμφέροντα εμείς αγωνιζόμαστε. Και όσο και αν μας κατηγορήσουν για λάθη, ούτε ένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα. Ούτε ένας δεν μπορεί να κατηγορήσει έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ότι έβαλε το χέρι στο μέλι. Ούτε ένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει, ότι εμείς αθετήσαμε τον όρκο μας απέναντι στον ελληνικό λαό και σε αυτούς που μας στηρίξανε.
Όσα λάθη όμως και να γίνανε, αυτό που κρίνεται τώρα δεν είναι αυτά, αλλά ούτε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κρίνεται τώρα, είναι η ίδια η ζωή μας, Τα δικά μας τα λάθη να ξέρετε, είναι τα λάθη αυτού που αγωνίζεται. Δεν είναι λάθη όπως αυτά που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δεν οδηγήσαμε εμείς στην απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου, δεν στείλαμε εμείς 300 χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό, δεν πετάγαμε εμείς τους ανασφάλιστους έξω από τα νοσοκομεία, εμείς αντιθέτως τους ανοίξαμε το δρόμο για να μπορούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς να πληρώνουν. Δεν αφήσαμε εμείς τους ασθενείς χωρίς φάρμακα, για να κερδίζουν κάποιοι μίζες και δωράκια.

 

 

Σας καλώ, λοιπόν, όλους και όλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της πιο μεγάλης, ίσως της πιο κρίσιμης μάχης για το μέλλον μας. Γιατί; Γιατί τώρα πια η χώρα είναι σε ξέφωτο, βγάλαμε τη μεγάλη δυσκολία και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και για μας που κάποιοι μας λένε, ζητάτε μια δεύτερη ευκαιρία. Όχι. Δεν ζητάμε μια δεύτερη. Ζητάμε μια πρώτη, να κυβερνήσουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Ζητάμε μια πρώτη να κυβερνήσουμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, Ζητάμε μια πρώτη, για να αποδείξουμε πώς μπορεί να κυβερνά μια παράταξη της Αριστεράς τον τόπο.
Έβλεπα χθες και τον πρώην πρωθυπουργό που μίλησε μετά από 10 χρόνια σιωπής. Τι ωραία που είναι να κυβερνάς μοιράζοντας παροχές, πελατειακό κράτος και ρουσφέτια και να αφήνεις πίσω σου 24 δις πρωτογενές έλλειμμα. Να δείτε πόσο καλός πρωθυπουργός θα ήμουνα εγώ στη θέση του. Αλλά εγώ βρέθηκα στην πιο δύσκολη στιγμή στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου. Όχι για να μοιράζω παροχές και ρουσφέτια, όχι για να κάνω πελατειακές προσλήψεις, αλλά για να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα, και τα σπασμένα όλων αυτών που μας αφήσανε αμανάτι. Αυτή είναι η αλήθεια, φίλες και φίλοι. Αυτή είναι η αλήθεια, και την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον ελληνικό λαό.
Σας καλώ λοιπόν, όλους και όλες, να μπούμε στην τελική ευθεία της πιο δύσκολης μάχης για το μέλλον μας, πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι αλλά και πιο σίγουροι από ποτέ, πιο σίγουροι ότι αυτή η χώρα μπορεί να αλλάξει., Γιατί ναι, μπορούμε και θα ζήσουμε καλύτερα σ’ αυτόν τον τόπο. Μπορούμε να δώσουμε ξανά προοπτική στη νέα γενιά. Μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Μπορούμε, ναι, μπορούμε στις 7 του Ιούλη να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή, τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το 2015 σας θυμίζω σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις κάναμε όλη την Ευρώπη να μιλάει για μας. Μπορούμε και τώρα να ξανακάνουμε όλη την Ευρώπη να μιλάει για μας. Η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία.

 

 

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Καβάλας, το δίλημμα της κάλπης είναι σαφές. Αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, ή θα γυρίσουμε πίσω και ο καθένας μόνος του. Έχουμε πια όσα χρειαζόμαστε για να νιώσουμε ξανά δυνατοί, να ζήσουμε καλύτερα. Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω. Τους δοκιμάσαμε. Κυβέρνησαν για δεκαετίες. Είχαν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερα μέσα για να πετύχουν. Όμως απέτυχαν. Διέψευσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Τους πλήγωσαν, ανάγκασαν ανθρώπους της μεσαίας τάξης, ανθρώπους 50 και 60 χρονών, να ψάχνουν ξανά για δουλειά, να μένουν στην ανεργία. Τους ανάγκασαν να περιμένουν μάταια για μια σύνταξη. Τους γέμισαν με χρέη και φόρους, για να σωθούν κάποια τζάκια.
Τώρα θέλουν να επιστρέψουν, ακριβώς οι ίδιοι, να συνεχίσουν ακριβώς τα ίδια. Ε, λοιπόν, πρέπει να τους πούμε ένα μεγάλο όχι. Φτάνει πια. Τώρα, αποφασίζουμε και μιλάμε για τη ζωή μας. Και με τη ζωή μας δεν παίζουμε. Να ‘στε καλά. Καλή δύναμη, καλούς αγώνες. 
Δέκα μέρες έμειναν. Το μήνυμα που στέλνετε σήμερα εδώ, από την κεντρική πλατεία της Καβάλας, να είναι ένα μήνυμα που θα πάει από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, σε όλη τη Μακεδονία μας. Ένα μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και νίκης. Αν όλοι εμείς γίνουμε πομποί και αναμεταδότες της αισιοδοξίας και της πίστης για την ανατροπή και τη νίκη, κανένας τηλεοπτικός αναμεταδότης, κανένας τηλεοπτικός σταθμός της διαπλοκής δεν μπορεί να νικήσει τους δικούς μας αναμεταδότες, τους δικούς μας πομπούς, του μηνύματος της αισιοδοξίας και της νίκης. Γεια σας. Καλή δύναμη. Καλόν αγώνα. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συγκινητική σας παρουσία.