γράφει ο 

Πέτρος Κόκκαλης

 

H πολιτική συζήτηση λίγο πριν τις εκλογές της 7η Ιουλίου έχει ή οφείλει να έχει, έναν βασικό άξονα, την ανταλλαγή επιχειρημάτων και τη σύγκριση προγραμμάτων αναφορικά με το κοινό μας μέλλον. Η Ελλάδα πάλεψε με τα μνημόνια και δεν το έβαλε κάτω και οι συζητήσεις μου με τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα, μού δείχνουν ότι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

 

Ένα τμήμα των συμπολιτών μας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και στους εκπροσώπους της. Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας όμως απαιτεί, συνεργασία και συνεννόηση, σε όλα τα επίπεδα, εντός των κόμματων, εντός της Βουλής, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πρωταρχικά μέσα στην κοινωνία. 

 

Στις 20 Οκτωβρίου του 2016, περίπου 170 χώρες ψήφισαν ομόφωνα το νέο αστικό θεματολόγιο (New Urban Agenda), την εικοσαετή στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη αστικοποίηση. Το νέο όραμα της Ευρώπης σύμφωνα με τη συμβολή της στο νέο αστικό θεματολόγιο, που εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο βασίζεται στην αντίληψη ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη και κατά τόπους προσαρμοσμένη προσέγγιση όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάδειξη των «νέων πόλεων», με χαρακτηριστικά όπως: ασφαλείς, ανθεκτικές και αποδοτικές ως προς τη χρήση των πόρων, περιβαλλοντικά βιώσιμες καθώς και οικονομικά ευημερείς.

 

Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να μεριμνούν για τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την ισότητα των φύλων, καθώς και για την ευρεία συμμετοχή περιθωριοποιημένων και ευπαθών ομάδων, ως προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

 

Επιπλέον, η αναγνώριση του κεντρικού ρόλου που κατέχει ο πολιτισμός, η διατήρηση και η προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των δημόσιων χώρων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης από όλους για την επίτευξη αυτών των στόχων.

 

Η Καβάλα σε λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο, θα υποδεχθεί τη 2η Συνεδρίαση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, για την Παγκόσμια Έκθεση για τις Πόλεις (World Cities Report 2020), στο περιθώριο της συνάντησης του Συμφώνου των Δημάρχων, με θέμα το «Μέλλον της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης». Σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Διάλογο Νέων Καβάλας, θα συζητηθούν ζητήματα μεταξύ άλλων, όπως η  ποιοτική εκπαίδευση και η νεολαία, η μείωση ανισοτήτων- δικαιώματα και ανθεκτικές κοινωνίες, το περιβάλλον, οι αστικές υποδομές, προετοιμάζοντας τη συζήτηση για την αλλαγή που μπορεί να δημιουργηθεί στην πόλη μέσα από τη συνεργασία των φορέων της.

 

Αυτή η προσέγγιση λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα των πόλεων και την ευρύτερη εδαφική τους κατάσταση, και προωθεί δεσμούς μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών, προκειμένου να συνεισφέρει στον στόχο της Ένωσης για εδαφική συνοχή.

 

Την 1η Ιουνίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020 –μια δεκαετία μεγάλων προκλήσεων και αυξημένων απαιτήσεων. Σκοπός αυτών των προτάσεων ήταν να εναρμονίσουν την ΚΑΠ με τα τρέχοντα και τα μελλοντικά προβλήματα της Ευρώπης, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανανέωση των γενεών και η ανάπτυξη νέων αγροτικών περιοχών, ώστε να οδηγηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά σε έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροδιατροφικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

 

Είναι ξεκάθαρο πως η επόμενη μέρα χρειάζεται έναν έξυπνο, ανανεωμένο αγροδιατροφικό τομέα, που θα διασφαλίζει την παραγωγή οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων για τους πολίτες της ΕΕ και θα ενισχύει τον κοινωνικοοικονομικό ιστό στις αγροτικές περιοχές. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται σωστός σχεδιασμός και επίτευξη μιας σειράς εννέα στόχων.

 

Δίκαιο εισόδημα στους αγρότες, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δίνοντας, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, ανάληψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, ορθή διαχείριση και διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας, ανανέωση των γενεών με απώτερο σκοπό την τόνωση των αγροτικών περιοχών και, τέλος, προστασία της ποιότητας και επάρκειας των τροφίμων και της υγείας.

 

Οι αγρότες βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας, παρέχοντας δημόσια αγαθά ζωτικής σημασίας. Με αυτό το γεγονός ως οδηγό, στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να απλοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της ΚΑΠ. Μέσα από τα εθνικά στρατηγικά σχέδιά τους, οι χώρες πλέον θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκπληρώσουν τους εννιά στόχους σε επίπεδο EE, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ΚΑΠ, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών και των κοινοτήτων τους.

 

Η επόμενη δεκαετία είναι μια περίοδος που απαιτούνται γενναίες αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των παγκόσμιων στόχων έως το 2030, αλλά και για να προωθήσει με όλες τις δυνάμεις της τη στρατηγική «Clean Planet For All», για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050, μεταξύ άλλων.

 

Ήδη οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα (20 Ιουνίου 2019) τη νέα στρατηγική που η Ένωση θα υιοθετήσει για την επόμενη πενταετία 2019-2024, η οποία παρέχει ένα γενικό πλαίσιο για να ανταποκριθεί η Ένωση στον άστατο, πολύπλοκο και ταχύτατα μεταλλασσόμενο κόσμο του μέλλοντος. Για την επόμενη πενταετία η Ένωση επικεντρώνεται στις τέσσερις παρακάτω βασικές προτεραιότητες:

 

- προστασία των πολιτών και των ελευθεριών
- ανάπτυξη μιας ισχυρής και δυναμικής οικονομικής βάσης
- οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης, δίκαιης και κοινωνικής Ευρώπης
- προαγωγή των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στη διεθνή σκηνή

 

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή για να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις, δίνοντας το παράδειγμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη, εφαρμόζοντας την Ατζέντα 2030 και συνεργαζόμενη με τις χώρες-εταίρους στον τομέα της μετανάστευσης.

 

Ο τρίτος άξονας, είναι η χρήση της τεχνολογίας. Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Α. Γκουτέρες: «Ενώ πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πώς ζούσαμε χωρίς το Διαδίκτυο, ένα τεράστιο ψηφιακό χάσμα εξακολουθεί να υπάρχει. Για περισσότερο από το μισό πληθυσμό του κόσμου, η πρόσβαση είναι ακριβή, αργή ή απλά ανύπαρκτη. Το χάσμα αυτό επιδεινώνει τις ανισότητες σε άλλους βασικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και ο πλούτος. Οι ψηφιακές ευκαιρίες πρέπει να φτάνουν σε όλους, προς όφελος όλων.»

 

Αν εξαιρέσουμε την πόλη των Τρικάλων, στην Ελλάδα αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ειδικά στο επίπεδο του αστικού δημόσιου χώρου, δεν τον έχουμε δει και στην ουσία, δεν τον έχουμε τολμήσει.

 

Στην Ελλάδα η «αλλαγή», είναι μία λέξη που καθορίζει την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών της. H εποχή της ελπίδας όμως, δεν μπορεί να έρθει για τους Έλληνες από μόνη της.

 

Ανάμεσα στις συμπληγάδες της διαγεννεακής ανισότητας, της αναζήτησης αναπτυξιακού μοντέλου, της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, του ευρωπαϊκού θεσμικού μετασχηματισμού και της γεωπολιτικής αναγκαιότητας, οι Έλληνες αναζητάμε το παράδειγμα της επόμενης ημέρας.

 

Παλέψαμε δέκα χρόνια για να κρατηθούμε στα πόδια μας και το ξέφωτο που βγήκαμε, έχει διακλαδώσεις. Η Ελλάδα πάλεψε με το παρελθόν της.

 

Το καινούριο, το νέο, το διαφορετικό πρέπει να το εφεύρεις, να το δημιουργήσεις, δεν γίνεται να το αντιγράψεις.

 

Πέτρος Κόκκαλης

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Κόσμος