Εναλλασσόμενα συναισθήματα βίωσαν τα μέλη και οι φίλοι του Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Καβάλας κατά  την εκδήλωση της 22ας Μαίου 2019, στο ξενοδοχείο Ωκεανίς, με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την πορεία του έθνους από το χτες στο σήμερα.

 

Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας και αξιωματούχος του Ροταριανού Ομίλου Αβραάμ Ασσυριάν, γνωστός για την ευαισθησία και την προσφορά του.

 

Πριν την οπτικοακουστική παρουσίαση – ταξίδι στο χρόνο, η Πρόεδρος του Ομίλου Άννα Παυλίδου ζήτησε από όλους τους παρευρισκομένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμή των εκατομμυρίων νεκρών, θύματα όλων των γενοκτονιών από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

 

Ιδιαίτερα προετοιμασμένος σε γνώσεις ο ομιλητής, χώρισε την παρουσίασή τους σε δύο ενότητες. Το παρελθόν και το παρόν. Αρχικά, ανέλυσε τον όρο Γενοκτονία, παρουσίασε την Αρμενία πριν τα χρόνια της Γενοκτονίας, όπου ήκμαζαν τα γράμματα, οι τέχνες, ο πολιτισμός, το εμπόριο.  Παρουσίασε εικόνες του πριν και του μετά, την ακμή και την απόλυτη ισοπέδωση, παρουσίασε εικόνες σκληρές των Αρμενίων κατά την περίοδο των διωγμών και των προσπαθειών των Οθωμανών να εκλείψει η φυλή τους, παρουσίασε ονόματα των υπαιτίων αλλά και των τιμωρών τους. Η 24η  Απριλίου 1915, είναι η θλιβερή επέτειος μνήμης με απολογισμό  1.500.000 αθώων ψυχών που θυσιάσθηκαν στην προσπάθεια αφανισμού του Έθνους τους.

 

Στο 2ο μέρος της παρουσίασης μας ταξίδεψε στο σήμερα. Μετά από πολλών ετών αγώνες και θυσίες,  χτίσθηκε από τις στάχτες του το Κράτος της Αρμενίας γιατί το DNA αυτού του λαού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ισχυρό. Σήμερα οι πολίτες της Αρμενικής Δημοκρατίας απολαμβάνουν τη σύγχρονη ζωή, θυμούνται τη Γενοκτονία, την τιμούν και δεν ξεχνούν. Διαθέτουν υψηλή μόρφωση και διακρίνονται παγκοσμίως σε όλους τους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επιστήμες, οι τέχνες. Ο ομιλητής για το τέλος επεφύλαξε δύο εκπλήξεις. Προσκάλεσε τη φίλη του Άννα, η οποία τραγούδησε acapella ένα αρμένικο τραγούδι που υμνεί την πρωτεύουσα Γερεβάν και επίσης δώρισε  σε όλους χάρτες της Αρμενικής Γενοκτονίας, της Αρμενίας του σήμερα και τα αποτελέσματα μία έρευνας για τον αριθμό και τους τόπους όπου ζούν Αρμένιοι.

 

Για τον κ. Αβραάμ Ασσυριάν ήταν ένα μνημόσυνο, μία εκδήλωση μνήμης που τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως, Φιλίππων και Θάσου, αξιωματούχοι και μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Καβάλας, Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων, πολιτικά πρόσωπα της Καβάλας, αξιωματούχοι του Ρόταρυ και του Inner Wheel και πολλοί φίλοι καλεσμένοι του ομιλητή και της Προέδρου.

(δελτίο Τύπου)